Fietsroute Hummelo – Keppel – Drempt

  1. Home
  2. Routes
  3. Fietsroute Hummelo – Keppel – Drempt
Dorpsstraat 30 Laag-Keppel Watermolen en Spinnekopmolen
Laag-Keppel Dorpsstraat 1

Dorpsstraat Laag-Keppel

Fietsroute Hummelo-Keppel-Drempt 

Een mooie route door de uitgestrekte landerijen van buurtschap Eldrik naar het lommerrijke Hoog-Keppel. Daarna door het buitengebied naar Hummelo, een beschermd dorpsgezicht en via de eeuwenoude Hessenweg terug naar het stadje Laag-Keppel.

Lengte: 34 km

Aantal monumentenstops: 39

Gezellig ouderwets kaartlezen, misschien zelfs verdwalen,
en met de interactieve routekaart hieronder
kun je alle informatie over de monumenten bekijken!

Routebeschrijving

Toeristisch Overstap Punt Laag-Keppel

TOP Laag-Keppel

TOP Laag-Keppel
De fietsroute start bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Laag-Keppel aan de Oude IJssel. Een wonderschone plek met zicht op twee molens, kasteel Keppel en het stadje Laag-Keppel.

Afdrukken routebeschrijving

Laag-Keppel Eldrikseweg 27 Boerderij

Eldrik

Eldrik
Het buurtschap Eldrik bestaat uit een aantal monumentale boerderijen. Het is een uitgestrekt landbouwgebied met grote veeteeltbedrijven, akkerbouwers en een camping. Er wonen circa 95 mensen. In het gebied leven reeën, hazen, vele vogels waaronder de ijsvogel.

Sint-Joriskerk Drempt

Drempt
Drempt is in de 9e eeuw gesticht door Karel de Grote. In die tijd werd hier de eerste houten kerk gebouwd. De romaanse toren is in de 12e eeuw opgericht, de kerk is uit de 15e eeuw. De pastorie naast de kerk is een gemeentelijk monument, de kerk is een rijksmonument.

Kasteel Ulepas en koetshuis

Landgoed Ulepas
Het landgoed dateert van 1400. Het wapen bevat dezelfde elementen als kasteel Keppel, drie schelpen op een zwarte schuinbalk. De Ulenpas werd rond 1660 herbouwd. In 1672 schijnt Lodewijk XIV hier onderdak te hebben gekregen en brengt de Zweed Linnaeus een bezoek. In 1965 is er een grote brand, daarna wordt alleen het middendeel van het huis herbouwd. Ulepas en het park zijn niet toegankelijk.

Hoog-Keppel Burg. van Panhuysbrink 11 N.H. Kerk

Dorpskerk Hoog-Keppel

Hoog-Keppel
De dorpskerk is het hart van het dorp. De kerk is omgeven door een eeuwenoude begraafplaats.
Op deze plek stond vermoedelijk de oorspronkelijke nederzetting Keppel met een burcht en een kapel. De oudste vermelding van de kerk is een akte van 9 augustus 1310. Daar staat dat Wolter van Keppel een nieuw altaar schonk, dat in de kapel van Keppel werd opgericht ter ere van Maria. In 1392 is de kapel vervangen door een echte kerk.

Met de tufsteen van de afgebroken kapel, werd de toren gebouwd in romaanse stijl en met nieuwe bakstenen werd de kerk met zijbeuken opgetrokken in gotische stijl.
Echter, rond 1740 is de noordbeuk en later de zuidbeuk gesloopt waarschijnlijk wegens geldgebrek voor onderhoud. Door de sloop van de beuken liggen de grafkelders van de bewoners van Kasteel Keppel en Huis Ulepas nu buiten de kerk.
Op de begraafplaats zijn gietijzeren grafkruizen te zien, deze zijn gegoten in de voormalige Keppelse ijzergieterij.

Jagershuis Landgoed Enghuizen

Landgoed Enghuizen
Het uitgestrekte landgoed heeft een lange en turbulente geschiedenis. De naam Enghuizen komt al voor in 1326, sinds die tijd hebben er op deze plek diverse kastelen gestaan, die telkens weer verwoest of afgebroken werden. Het laatste kasteel is gebombardeerd in de tweede wereldoorlog en na de oorlog in brand gevolgen. De restanten zijn afgebroken, er zijn nog ruïnes in het bos, maar die zijn niet toegankelijk. Het landgoed is wel te bezichtigen.
Er is een mooie wandelroute uitgezet die voert langs het voormalige Jagershuis, het Koetshuis, de Melkerij, Paardenstal en de ommuurde Oranjerie, nu bekend als het Tuinhuis waar de adellijke familie woont.
De rijkdom van het landgoed is nog volop te beleven, er zijn aangelegde waterpartijen met zeventien bruggen, beukenlanen, exotische bomen, bossen, landerijen, wandelpaden en plantsoenen.

Hummelo Dorpsstraat 22 N.H. Kerk

Hummelo
Op vakantie in eigen land met de sfeer van het buitenland, dat is Hummelo. Hier lijkt de tijd stil te staan. In het schilderachtige centrum met vele monumentale huizen en stadsboerderijen, uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht, staat de monumentale kerk met ernaast De Gouden Karper. Dit befaamde hotel met restaurant is rijksmonument, heeft een intieme veranda, een romantisch terras onder de kastanjebomen en biedt alle luxe van deze tijd. Het is een rustpunt en ontmoetingsplaats om van hier uit de omgeving te verkennen.

Vele boerderijen in Hummelo behoorden tot het landgoed Enghuizen, ze zijn nog steeds te herkennen aan de kleurrijke luiken in geel, rood en groen.

Hummelo is ook de bakermat van de rockband Normaal, bekend om de opzwepende muziek en teksten in Achterhoeks dialect. De band is zo geliefd dat de fans een manshoog bronzen standbeeld van de vier muzikanten hebben laten maken. Het beeld staat prominent op het “Normaalplein” voor FF naar Steef, de bandleden kijken vanuit hier als het ware Hummelo in.

Hummelo Zelhemseweg 16 Het Wapen van Heckeren

Wapen van Heeckeren

Wapen van Heeckeren
De route voert een stukje richting Zelhem. Op een kruising staat het Wapen van Heeckeren met de gekleurde luiken van Landgoed Enghuizen. Het is al eeuwenlang een pleisterplaats aan een belangrijke hessenweg. Opvallend is de doorrijschuur met grote deuren aan beide zijden, zo konden de paardenwagens na de rust meteen vertrekken zonder om te keren.

Hessenweg in Hummelo

Hessenweg
Hessenwegen zijn oude handelswegen vanuit Duitsland naar Nederland, genoemd naar de stad Hessen. Door deze regio loopt een oude Hessenweg van Bochholt naar Amersfoort. Vele honderden kooplieden gingen over deze weg in lange konvooien met paarden en wagens om hun handel in Nederland aan de man te brengen. Vanaf Amersfoort werden de goederen via de Eem of de Zuiderzee per boot naar Amsterdam vervoerd. Dit deel van die oude Hessenweg is uniek, beschermd en daarom ook nog steeds een zandpad.

Dorpsstraat 41 Laag-Keppel Tuin en Parkaanleg Landgoed Keppel

Zicht vanaf de Wrangebult op Kasteel Keppel

Sterrenbos
Net buiten de bebouwing van Hummelo ligt het sterrenbos, een bos op een heuvel met acht paden die naar de top leiden. Dit bos is aangelegd in de 18e  eeuw door de bewoners van kasteel Keppel. De plek staat bij de inwoners bekend als de Wrangebult of Galgenbult, vroeger werden hier misdadigers opgehangen. Onderaan de bult zijn twee meertjes, de zwarte kolk en de witte kolk. Volgens oude verhalen werden de lijken in de kolken geworpen en stijgen hun geesten ’s nachts uit het water op. Vandaar dat het bos alleen overdag toegankelijk is, het is een rustgebied voor vele dieren zoals, kikkers, libellen, bosvogels en soms een ijsvogel.

Kasteel Keppel

Kasteel Keppel aan de Oude IJssel

Laag-Keppel
Het stadje Laag-Keppel heeft zijn stadsrechten nooit gebruikt om de huizen te ommuren, dat was ook niet nodig want het kasteel bood al voldoende bescherming. Kasteel Keppel bestaat sinds de 14e eeuw, is verwoest en in de 17e eeuw herbouwd. Het wordt nog steeds bewoond door de adellijke familie die veel investeert in het kasteel en het landgoed om het voor de toekomst te behouden.

Interactieve routekaart

Alle monumenten van Hummelo, Keppel en Drempt, klik op het schildje en bekijk het monument
X
Menu