Onderweg naar Open Monumentendag

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Onderweg naar Open Monumentendag
Onderweg naar Open Monumentendag

Ook dit jaar doet de gemeente Bronckhorst mee aan de landelijke Open Monumentendag. “In de voorgaande jaren zagen we een flinke stijging van de bezoekersaantallen”, vertelt Han van der Lans, voorzitter van comité Bronckhorst. “We zijn dus weer volop aan het werk om vele inwoners en bezoekers van buiten een mooi monumentenweekend te laten beleven.”

Het landelijke thema is ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’. Hoe gaan we dat in Bronckhorst realiseren? Die vraag gaat comité Bronckhorst invullen, samen met de deelnemers die hun monumenten gratis openstellen voor het publiek. Bij routes wordt meteen gedacht aan wegen en bewegen, van a naar b, het onderweg zijn. Reizen en de wegen waarover zijn geliefd en eeuwenoud erfgoed, denk aan de Via Appia in Rome, de pelgrimsroutes, het Pieterpad en de hessenwegen in ons land. Bronckhorst mag trots zijn op een authentieke hessenweg, nog steeds een betoverend mooi zandpad in Hummelo.

Netwerken en verbinden zijn thema’s die juist nu actueel zijn in deze roerige tijden. Hoe kunnen monumenten, oude tochtige gebouwen volgens sommigen, mensen verbinden? De grachtengordel in Amsterdam stond in de vorige eeuw op de nominatie om afgebroken te worden, sinds 2010 is het Unesco Werelderfgoed waar velen graag samenkomen. Monumenten verbinden mensen, ook in de tijd, zonder verleden is er geen heden en geen toekomst. Overigens geldt dat niet alleen voor ‘oude’ monumenten, ook musea en moderne gebouwen verbinden, denk aan het ouderlijk huis of het schoolgebouw waar een ieder herinneringen aan heeft en weer doorgeeft.

“In Bronckhorst kunnen we dagelijks genieten van vele monumenten, beschermde dorpsgezichten, het befaamde Achterhoekse coulissenlandschap, kastelen, landgoederen, musea en van het stadje Bronkhorst”, stelt projectleider Gerdy Voskamp, bewoonster en ambassadeur van het stadje. “Hier zien we prachtig gerestaureerde boerderijen, woonhuizen, het Hoge Huis, de Kapel, de Joodse begraafplaats, de lommerrijke kasteelheuvel en het blinkende Gemaal Grote Beek.” Het gemaal is een jong monument, gebouwd in 1953 om het achterland te beschermen tegen overstromingen door de IJssel. Begin dit jaar was het vol in bedrijf en hielp mee aan de strijd tegen het water die ons al eeuwenlang verbindt.

“In het weekend van 14 en 15 september barst het monumentenfeest los, zet dit weekend meteen vast in je agenda en laat je verrassen door honderden enthousiaste vrijwilligers die alles vertellen over hun monument”, besluit penningsmeester Gerda Ellenkamp. “ Ga op pad en bezoek vooral museum Smedekinck in Zelhem, de hoofdlocatie in 2024 waar ook de openingsavond op 11 september wordt gehouden”.
En wilt u ook uw monument openstellen, stuur dan een mail naar info@openmonumentendag.nl.

Menu