Steenderen Bronkhorsterweg 2 Willibrorduskerk

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Steenderen Bronkhorsterweg 2 Willibrorduskerk

Steenderen Bronkhorsterweg 2 Willibrorduskerk

Monument ID

Adres

Bronkhorsterweg 2

Plaats

Steenderen

Bouwstijl

Kerk

Monument soort

Gemeentelijk monument

Datering

1864

Gemeente

Bronckhorst
Geopend tijdens de Open Monumentendag 2024 op zondag 15 september van 10.00 – 17.00 uur.
Het lijkt een sobere kerk maar als je goed kijkt zie je veel mooie details. De beelden in de altaren kijken je aan maar neem vooral de tijd om de glas-in-loodramen te bewonderen. Vooral als de zon schijnt lichten de kleuren op tot ongekende schoonheid.

Foto Mees Dekker, Zelhem

Volgens gegevens uit het boek H Willibrorduskerk Steenderen, geschreven door de heren W. Jansen en G. Jansen (geen familie) zijn deze drie ramen in het priesterkoor gemaakt door de firma F. Nicolas en Zonen uit Roermond. Centraal de kruisiging, links de aanbidding der koningen en rechts de aanbidding der herders. De ramen zijn geschonken door weduwe J. Gerritsen in 1887.

Steenderen Bronkhorsterweg 2 Willibrorduskerk Gedenkmonument Begraafplaats

Bron: Erfenis voor vandaag en morgen, R.K.-Kerken in Oost-Gelderland, Fagus 2009
De kerk is een eenbeukige kerk met een smaller, halfrond gesloten koor en een slanke toren van vier geledingen met ingesnoerde naaldspits.
De kerk verrees in 1862-1864 naar plannen van H.J. Wennekers in een combinatie van neogotische en neoromaanse vormen.
Het inwendige heeft in hoofdzaak het karakter van een neoklassieke zaalkerk, terwijl de kerk is uitgevoerd in een stijl van neoromaanse stukadoorsgotiek.
Het koor kent een totaal ander karakter. Het wordt gedekt door kruisribgewelven.
In 1960 is de kerk ontdaan van alle decoratie, inclusief de glas in loodramen van het schip en is het interieur geheel wit geschilderd.
In 1977 werd pastoor Rigter benoemd, hij zorgde voor nieuwe “oude” altaren, kruiswegstaties en andere aankledingen.

Literatuur:
H. Willibrorduskerk Steenderen
150 jaar geschiedenis van kerk en parochie
Uitgever: Locatieraad H. Willibrord, Steenderen
Verschenen: 2014 ISBN 9789462284821 246 pagina’s.

Bron: Gemeente Bronckhorst
Eenbeukige kerk, gewijd aan de heilige Willibrordus, gebouwd in 1864. Het cultusgebouw met begraafplaats stamt uit 1864 en is een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een kleine parochiekerk.
De kerk is gebouwd door de Gelderse architect H.J. Wennekers. Deze architect heeft in de provincie Gelderland meerdere kerken ontworpen.
De kerk is gesitueerd in de kern van het dorp Steenderen. Het object is gelegen in een parkachtige omgeving op de hoek van de Bronkhorsterweg en de H. Addinkstraat. Achter de kerk ligt de begraafplaats.
Vlak aan de Bronkhorsterweg ligt een gedenkmonument voor behoud in oorlogsgeweld. Het natuurstenen beeld is vervaardigd door de beeldend kunstenaar Herman van Remmen.

Menu