Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk Heiligenbeeldenmuseum

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk Heiligenbeeldenmuseum

Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk Heiligenbeeldenmuseum

Monument ID

38136

Adres

Ruurloseweg 101

Plaats

Kranenburg

Bouwstijl

Kerk

Monument soort

Rijksmonument

Datering

1855

Gemeente

Bronckhorst

Foto Mees Dekker, Zelhem

Geopend tijdens de Open Monumentendag 2024 op zaterdag 14 september en zondag 15 september van 12.00 -17.00 uur.

De Antoniuskerk is een jeugdwerk van Pierre Cuypers, bekend geworden door de bouw van meer dan zestig kerken, maar ook door de bouw van onder andere het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. Elk jaar wordt er op de zaterdag van het monumentenweekend een verkoopexpositie gehouden van beelden en andere artikelen. Een extra reden om deze mooie museumkerk te bezoeken. En loop ook eens de Cuyperswandelroute door deze mooie groene omgeving.

Bron: Website Heiligenbeeldenmuseum
De in 1855 gebouwde H. Antonius van Paduakerk is de oudste nog bestaande kerk van de architect P.J.H.(Pierre) Cuypers), bekend geworden door de bouw van meer dan zestig kerken, maar ook door de bouw van onder andere het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. In opdracht van de adellijke familie van Dorth tot Medler, waarvan nazaten nog steeds nabij de kerk wonen, ontwierp hij een driebeukige neogotische kruisbasiliek, die in 1867 werd gewijd door mgr. Schaepman.

In de nabijheid van de kerk, inmiddels Rijksmonument, staan nog meer door Cuypers ontworpen bouwwerken, zoals de voormalige pastorie, een processiekapel, een schoolmeesterswoning, de grafkapel op de R.K. begraafplaats en het koetshuis van Huize Wientjesvoort. In 1901 werd westelijk van de kerk een Franciscanenklooster gebouwd (in 1995 gesloten) dat door middel van een verbindingsgang met de kerk werd verbonden.

Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk
Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk
Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk

Bron: Rijksmonumentenregister
St. Antonius, 1856, gewijd 1867. Vroeg werk van P.J.H. Cuypers. Driebeukige kruisbasiliek met westtoren in eenvoudige, neogotische baksteenvormen. Slanke, natuurstenen pijlers met kolonnetten en kelkkapitelen. De toren is een voorstudie voor de twee jaar later gebouwde toren van de St. Martinuskerk in Wijk-Maastricht. Tweeklaviers orgel, ca. 1890 gemaakt, vermoedelijk door M. Maarschalkerweerd.

Menu