Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk Heiligenbeeldenmuseum

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk Heiligenbeeldenmuseum

Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk Heiligenbeeldenmuseum

Monument ID

38136

Adres

Ruurloseweg 101

Plaats

Kranenburg

Bouwstijl

Kerk

Monument soort

Rijksmonument

Datering

1855

Gemeente

Bronckhorst

Foto Mees Dekker, Zelhem

Bron: Website Heiligenbeeldenmuseum
De in 1855 gebouwde H. Antonius van Paduakerk is de oudste nog bestaande kerk van de architect P.J.H.(Pierre) Cuypers), bekend geworden door de bouw van meer dan zestig kerken, maar ook door de bouw van onder andere het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. In opdracht van de adellijke familie van Dorth tot Medler, waarvan nazaten nog steeds nabij de kerk wonen, ontwierp hij een driebeukige neogotische kruisbasiliek, die in 1867 werd gewijd door mgr. Schaepman.

In de nabijheid van de kerk, inmiddels Rijksmonument, staan nog meer door Cuypers ontworpen bouwwerken, zoals de voormalige pastorie, een processiekapel, een schoolmeesterswoning, de grafkapel op de R.K. begraafplaats en het koetshuis van Huize Wientjesvoort. In 1901 werd westelijk van de kerk een Franciscanenklooster gebouwd (in 1995 gesloten) dat door middel van een verbindingsgang met de kerk werd verbonden.

Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk
Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk
Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk

Bron: Rijksmonumentenregister
St. Antonius, 1856, gewijd 1867. Vroeg werk van P.J.H. Cuypers. Driebeukige kruisbasiliek met westtoren in eenvoudige, neogotische baksteenvormen. Slanke, natuurstenen pijlers met kolonnetten en kelkkapitelen. De toren is een voorstudie voor de twee jaar later gebouwde toren van de St. Martinuskerk in Wijk-Maastricht. Tweeklaviers orgel, ca. 1890 gemaakt, vermoedelijk door M. Maarschalkerweerd.

Menu