Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk Heiligenbeeldenmuseum

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk Heiligenbeeldenmuseum

Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk Heiligenbeeldenmuseum

Monument ID

38136

Adres

Ruurloseweg 101

Plaats

Kranenburg

Bouwstijl

Kerk

Monument soort

Rijksmonument

Datering

1855

Gemeente

Bronckhorst

Foto Mees Dekker, Zelhem

Geopend tijdens de Open Monumentendag 2023 op zaterdag 9 september en zondag 10 september van 12.00 -17.00 uur.

Heiligenbeelden in teken van Levend Erfgoed

KRANENBURG – In het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg/Vorden staan vele beelden van heiligen die verbonden zijn aan Levend Erfgoed. Wat te denken van de H. Cecilia patrones van muzikanten en zangers, St. Ambrosius patroon van de Imkers, St. Isidorus patroon van de boeren, H. Jozef van de timmerlieden en huisvaders et cetera.

In het museum is dit jaar een thematentoonstelling ingericht met als thema Vallen en opstaan. In nauwe samenwerking met kunstenaar en verzamelaar van kruisbeelden, Wim de Mul, wordt daarin het kruis in al zijn vormen belicht.
Ook wordt er stilgestaan bij het 25-jarig jubileum van het museum
Op 9 en 10 september houdt het museum verkoopdagen van heiligenbeelden, kerstgroepen en religieuze voorwerpen. De opbrengst is bestemd voor het in stand houden van de kerk als heiligenbeeldenmuseum.
Museum en verkoopdagen zijn te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Op beide dagen van de Open Monumentendag Bronckhorst is het museum gratis toegankelijk.
De tentoonstelling Vallen en opstaan duurt nog tot en met zondag 29 oktober en is dagelijks, behalve op maandag, van 12.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.

Bron: Website Heiligenbeeldenmuseum
De in 1855 gebouwde H. Antonius van Paduakerk is de oudste nog bestaande kerk van de architect P.J.H.(Pierre) Cuypers), bekend geworden door de bouw van meer dan zestig kerken, maar ook door de bouw van onder andere het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. In opdracht van de adellijke familie van Dorth tot Medler, waarvan nazaten nog steeds nabij de kerk wonen, ontwierp hij een driebeukige neogotische kruisbasiliek, die in 1867 werd gewijd door mgr. Schaepman.

In de nabijheid van de kerk, inmiddels Rijksmonument, staan nog meer door Cuypers ontworpen bouwwerken, zoals de voormalige pastorie, een processiekapel, een schoolmeesterswoning, de grafkapel op de R.K. begraafplaats en het koetshuis van Huize Wientjesvoort. In 1901 werd westelijk van de kerk een Franciscanenklooster gebouwd (in 1995 gesloten) dat door middel van een verbindingsgang met de kerk werd verbonden.

Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk
Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk
Kranenburg Ruurloseweg 101 Antoniuskerk

Bron: Rijksmonumentenregister
St. Antonius, 1856, gewijd 1867. Vroeg werk van P.J.H. Cuypers. Driebeukige kruisbasiliek met westtoren in eenvoudige, neogotische baksteenvormen. Slanke, natuurstenen pijlers met kolonnetten en kelkkapitelen. De toren is een voorstudie voor de twee jaar later gebouwde toren van de St. Martinuskerk in Wijk-Maastricht. Tweeklaviers orgel, ca. 1890 gemaakt, vermoedelijk door M. Maarschalkerweerd.

Menu