Drempt Kerkstraat 1 Hekwerk bij kerk

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Drempt Kerkstraat 1 Hekwerk bij kerk

Drempt Kerkstraat 1 Hekwerk bij kerk

Monument ID

Adres

Kerkstraat 1

Plaats

Drempt

Bouwstijl

Hek-Brug-Poort-Muur

Monument soort

Gemeentelijk monument

Datering

19e eeuw

Gemeente

Bronckhorst
Drempt Kerkstraat 1 Kerk en Hekwerk

Bron: Gemeente Bronckhorst
Omschrijving
De kerk is een rijksmonument, en ligt samen met het kerkhof, op een terp die wordt omzoomd door een smeedijzeren hekwerk met smeedijzeren toegangspoort en een beukenhaag.
Begraafplaats
De begraafplaats is een typisch voorbeeld van een kerkhof: aangelegd op het terrein (de hof) rondom de kerk. De begraafplaats heeft een rechthoekig grondvlak met verscheidene grafvelden, waarop zich enkele tientallen graven uit de periode 1850-1940 bevinden.
De graven zijn lineair aangelegd en de grafstenen zijn vrijwel alle gericht naar het oosten. Vermeldenswaard zijn enkele zeer oude, gietijzeren graftekens. Diverse grafstenen zijn voorzien van funeraire symboliek.
Baarhuisje en hekwerk
Het baarhuisje is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Op het rechter dakvlak staat een forse, later aangebrachte, gemetselde schoorsteen. De schoorsteen is geplaatst ten behoeve van de cv-installatie die zich in het baarhuisje bevindt.
De begraafplaats wordt deels begrensd met een beukenhaag en aan de oost- en zuidzijde met een eenvoudig spijlenhekwerk met punten en extra onderspijlen met punten en een gietijzeren dubbele poort in eenzelfde vormgeving echter met een vierpasdecoratie tussen de onderste horizontale profielen. De poortvleugels hangen aan twee gietijzeren pijlers die worden geschoord aan de zijde van de begraafplaats en zijn voorzien van spitse paalkoppen.

Menu