Hengelo Banninkstraat 9 Kerk Vrijzinnige Geloofsgemeenschap

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Hengelo Banninkstraat 9 Kerk Vrijzinnige Geloofsgemeenschap

Hengelo Banninkstraat 9 Kerk Vrijzinnige Geloofsgemeenschap

Monument ID

Adres

Banninkstraat 9

Plaats

Hengelo

Bouwstijl

Kerk

Monument soort

Gemeentelijk monument

Datering

1931

Gemeente

Bronckhorst
In de kerk is de Oudheidkundige Vereniging De Olde Kaste gevestigd. De kerk is in principe elke dinsdagmiddag geopend van 13.30-16.00 uur. En volgens afspraak. Zie de website van de Olde Kaste voor meer informatie.

Bron: Gemeente Bronckhorst
Kerkgebouw uit 1931 van de architect H. van der Kloot Meijburg in traditionele stijl. Zowel in de hoofdopzet als de detaillering is het authentieke karakter zeer goed bewaard gebleven. De glas-in-loodramen zijn vermoedelijk ontworpen door Vilmos Huzar, een bekend kunstenaar en ontwerper verbonden aan De Stijl. De ramen hebben om die reden een belangrijke kunsthistorische waarde. De kerk aan de Banninkstraat heeft een markante en beeldbepalende ligging in het dorp Hengelo.

Bron: Brochure Open Monumentendag Bronckhorst 2017
De kerk aan de Banninkstraat 9 (toen nog Schoenmakersstraat) werd gebouwd in 1931 onder architectuur van Herman van der Kloot Meijburg uit Voorburg. De eerste steen werd gelegd door mevrouw v.d. Most van Spijk-van Drumpt op 29 december 1930. De glas in lood ramen zijn waarschijnlijk vervaardigd door een vriend van de architect, Vilmos Huszár.
Het raam boven de ingang was ook een glas in lood raam maar dat is tijdens de festiviteiten van het 1000-jarig bestaan van Hengelo in1963 vernield. Vanwege de (te) hoge kosten voor het in oude staat herstellen, is er blank glas in gezet.
Bij de oprichting van de Vereniging in 1917 waren de heren Jansen, De Roos, Klem en Wansink betrokken. Vanaf de oprichting hield de vrijzinnige geloofsgemeenschap, afdeling Hengelo, bijeenkomsten bij Langeler aan de Spalstraat totdat de kerk aan de Banninkstraat in 1931 werd opgeleverd. Op de 27e september in dat jaar werd een dienst gehouden ter inwijding van het kerkgebouw.
Het eerste orgel is als tweedehands pijporgel ingebouwd en onderhouden door de firma Reil uit Heerde. Dat orgel werd al snel vervangen door een pijporgel uit 1905, gebouwd door Friedrich Leichel & Zoon uit Lochem en afkomstig uit een klooster. Van dit type orgel zijn er nog zes in Nederland.
Mevrouw U. Geertsema -Driebergen is vanaf de oprichting van het kerkgebouw jarenlang bestuurslid geweest van de vrijzinnige geloofsgemeenschap Hengelo en tevens bestuursvoorzitter tot haar afscheid in 1987. Zij was vanaf het eerste uur de organiste en dat 65 jaar lang!

Hengelo Banninkstraat 9 Kerk Vrijzinnige Geloofsgemeenschap
Menu