Een nieuw leven voor een rijksmonument

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Een nieuw leven voor een rijksmonument

Hengelo – In 2012 kreeg ‘Het Hof’ aan de Hofstraat in Hengelo nieuwe eigenaren die door de slechte staat van het pand heen konden kijken. Zij zagen mooie details die de moeite waard waren om te bewaren of te renoveren. Bovendien bleek haar grootvader, architect in Lochem, het garagedeel in 1937 te hebben ontworpen.

Al in de 10e eeuw wordt de curtis, ‘Het Hof’, in Hengelo vermeld als plek waar recht wordt gesproken. Tijdens de restauratie in 2012-2013 kwamen in het metselwerk sporen uit begin 1600 aan het licht. Destijds was het waarschijnlijk een hofstede, die in de 18e eeuw tot herenhuis werd verbouwd.

Energiezuinig
Tien jaar stond het pand leeg, totdat de huidige eigenaren zich het lot van ‘Het Hof’ aantrokken. Met veel daadkracht en energie werd het pand gerestaureerd. Voorwaarde bij de restauratie was dat het huis zoveel mogelijk energiezuinig diende te zijn; bij een eeuwenoud pand is dit geen gemakkelijke opgave. Samen met gespecialiseerde bedrijven werd een plan uitgewerkt; per ruimte werd de energiebehoefte berekend. Vervolgens werden alle binnenmuren gestript van behang, raggelwerk en oude kalklagen. Aan de hand van de berekeningen werden vloeren en wanden geïsoleerd en werd er grootschalig wand- en vloerverwarming aangebracht. Daarna werden alle wanden afgewerkt met een organische isolatielaag en leem waardoor het huis blijft ‘ademen’. Belangrijk omdat er geen vochtkering in de fundering zit en de muren altijd vocht blijven optrekken.
Op het geïsoleerde dak staan zonnecollectoren die de wand- en vloerverwarming voeden met warm water. Voor de elektriciteitsvoorziening zorgen de PV-panelen. Samen wekken deze installaties ruim 70% van de energie op. Vanaf de straat zijn deze installaties vrijwel onzichtbaar, waarmee voldaan werd aan een voorwaarde van de monumentencommissie.
Het huis is een voorbeeld geworden van de mogelijkheden die er zijn om een zeer oud monument energiezuinig te maken.

Na een lange en inspirerende renovatie is het nu een heerlijk warm huis geworden waar de familie dagelijks van geniet. ‘Het Hof’ is gereed voor de volgende generaties, maar de huidige bewoners hopen er eerst nog heel oud te worden!

Bewoners van Het Hof:
– 1702-1797 richter d’Almaras en (klein)dochter
– 1797-1894 drie generaties Ds Snethlages
– 1907-1912 kunstschilder Zandleven
– 1913-1936 burgemeester van Reynst
– 1936-1956 burgemeester Van Hoogstraten.
– 1956-2002 twee generaties Van den Brandeler

Menu