Terugblik op het Monumentenweekend

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Terugblik op het Monumentenweekend
Terugblik op het Monumentenweekend

Ook dit jaar waren er weer vele mensen op de been om de monumenten in Bronckhorst te bezoeken. Er was dan ook heel wat te zien, 37 monumenten waren geopend, er werden 6099 bezoekers geteld, vorig jaar waren dat er 5563. “Dit succes is te danken aan de eigenaren en beheerders die hun monumenten gratis open stellen” vertelt Anton Baars, secretaris van de stichting Open Monumentendag Bronckhorst.

Na een pauze van 12 jaar deed Landgoed Zelle in Hengelo de monumentale ijzeren toegangspoorten open om geïnteresseerden te verwelkomen. En die kwamen af en aan, er was een parkeerplaats, een oversteekplaats en de bezoekers werden persoonlijk ontvangen. Er waren wandelroutes uitgezet en de kasteelkeuken kon bezichtigd worden.

Iets verderop konden nieuwsgierigen Huis Regelink van binnen en buiten bekijken. De nieuwe eigenaren vertelden met trots welke plannen zij met dit rijksmonument hebben. In de vorige eeuw is het interieur aangepast aan de tijd van toen zonder rekening te houden met de monumentale waarden. Een mooie uitdaging om de oorspronkelijke allure weer terug te brengen.

Landgoed de Wiersse opende de Victor de Stuers Zaal, ook wel de Grote Zaal genoemd. Het interieur is 17e eeuws en van hoge kwaliteit, goudleer op de wanden, Vlaamse gobelins, antieke schilderijen en meubels, dit alles maakt het tot een museum op zich.

Museum Smedekinck in Zelhem was de hoofdlocatie, vooral op zaterdag was hier van alles te beleven zoals muziek, dans, oude ambachten, een foto expositie en kinderspelen. Ook kon men hier in een oldtimer autobus stappen voor een rit naar Doetinchem.

Op het plein van de Remigiuskerk in Hengelo was een gezellige markt opgesteld. Ook kwamen er bezoekers om de befaamde middeleeuwse muurschilderingen van de twaalf apostelen te bewonderen en de stoere toren werd beklommen door jong en oud.

In het Heiligenbeeldenmuseum te Kranenburg werd de traditionele jaarlijkse verkoopexpositie van beelden georganiseerd. Door aankoop dragen bezoekers bij aan het in stand houden van dit mooie museum in onze gemeente.

Het openluchtmuseumstadje Bronkhorst trekt altijd veel bezoekers, dit weekend waren er exposities en een gids om uitleg te geven over de geschiedenis van deze voormalige vestingstad.

Liefhebbers van molens kwamen tijd te kort, in Vorden draaiden de Hackfortsche Windmolen en de Lindesche Molen, in Rha Molen de Hoop, in Steenderen de Bronkhorster Molen, in Laag-Keppel de Spinnekopmolen en de Watermolen en in Zelhem Coops Molen. Ook kon de restauratie van de molenkop van De Wittebrinkse Molen in Zelhem bekeken worden.

In de Dorpskerken van Vorden, Hoog-Keppel, Laag-Keppel, Hummelo en Bronkhorst werden exposities door hedendaagse kunstenaars gehouden. Zo blijven de kerken hun maatschappelijke functie behouden. Dit geldt ook voor boerderij de Zelst die verbouwd wordt tot woonhuis met een ontmoetingsruimte.

De imposante Martinuskerk in Baak heeft een metamorfose ondergaan. De glazen scheidingswand is verwijderd, het interieur is geschilderd en voorzien van moderne installaties voor beeld en geluid. De nieuwe eigenaar is groot liefhebber van orgels en geeft ook zelf graag een concert.

In het naastgelegen Wapen van Baak, met een nieuwe uitbater, konden bezoekers genieten van de verhalen van Frans Helmich over zijn geboortehuis Huis Baak. Na alle informatie werden de groepen gastvrij ontvangen in het Huis en konden zo de mooiste kamers bezichtigen.

“Opvallend is de gastvrijheid van de deelnemers, zij stelden niet alleen hun monument open maar vertelden er alles over, boden een drankje aan en ook een toiletbezoek was op vele locaties mogelijk, kortom, het was een prachtig monumentenweekend” besluit voorzitter Han van der Lans.

Menu