De muurschilderingen zijn rond 1911 ontdekt onder een laag kalk en snel weer ondergekalkt. Waarschijnlijk, naast een toenmalige afkeer van ‘Roomse plaatjes’, ook gewoon vanwege geldgebrek. In 1930 zijn de muurschilderingen wél zorgvuldig gerestaureerd en gedocumenteerd. In de jaren ‘80 is er nogmaals een kleinere restauratie geweest. De hele kerk is in 2011 voor het laatst gerestaureerd.
Er zijn schilderingen van de twaalf apostelen en een groepstafereel van de drie koningen, die het kindje Jezus aanbidden. “De koningen hebben enorme voeten, en lang werd gedacht dat die de lange reis naar Bethlehem symboliseerden”, vertelt Schuerink. “Maar deskundigen lijkt het waarschijnlijker dat de schilders moeite hadden met het perspectief.”
Naast de koningen staan twee vrouwelijke heiligen: Sint Agatha en Sint Margriet (in de volksmond Pis Grete). Schuerink: “Er is aardig wat onderzoek gedaan naar de muurschilderingen, maar er zijn nog allerlei vragen en mysteries.”
Er is nog veel meer te zien in de Remigiuskerk. Ook de ronde banken, het Proper-orgel, de preekstoel én de buitenkant zijn de moeite waard. Erik Schuerink: “We zijn het hele weekend open, er is van alles te doen voor jong en oud. Een gezellige duurzame markt, muziek, en nog veel meer. Met die duurzaamheid zit het sowieso wel goed: wij Hengeloërs doen al sinds de middeleeuwen met deze kerk!”