Sfeervol, markant én duurzaam: de Hengelose Remigiuskerk

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Sfeervol, markant én duurzaam: de Hengelose Remigiuskerk
De Hengelose Remigiuskerk is een mooie combinatie van allure en geborgenheid. Illustratie: Gijs Boelaars
Al vele eeuwen hét bijzondere hart van Hengelo

HENGELO – Niet voor niets is de Hengelose Remigiuskerk dit jaar hoofdlocatie van Open Monumentendag Bronckhorst. Deze prachtige middeleeuwse kerk is voor heel veel generaties Hengeloërs en andere Bronckhorsters een markante blikvanger. Open Monumentendag (10 en 11 september) is een prima gelegenheid om (weer) eens te genieten van dit bijzondere monument. Binnenkant én buitenkant.

Erik Schuerink van de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk snapt heel goed waarom de kerk zo geliefd is. “Ze staat er al honderden jaren, is regelmatig zorgvuldig gerestaureerd en de buitenkant is eeuwenlang nauwelijks veranderd. De kerk is groot genoeg voor een paar honderd mensen, en klein genoeg voor een warme en geborgen sfeer.”
Eind vorig jaar stond de Remigiuskerk opeens volop in de belangstelling toen de middeleeuwse muurschilderingen door kunsthistorici werden uitgekozen tot 50ste Sleutelkunstwerk van Gelderland. Die muurschilderingen zijn spectaculair: geschilderd in de secco techniek rond het jaar 1400, waarschijnlijk door twee verschillende kunstschilders. Schuerink: “Kerkgangers kennen die schilderingen natuurlijk goed. En iedereen vindt ze mooi en speciaal. Maar sinds die uitverkiezing tot Gelders Sleutelkunstwerk realiseren we ons weer welke zeldzame kunst we in huis hebben. Meestal moet je naar Italië om dit te zien.”

Hengelo Kerkstraat 42 Remigiuskerk. Foto Joop Brugman

De muurschilderingen zijn rond 1911 ontdekt onder een laag kalk en snel weer ondergekalkt. Waarschijnlijk, naast een toenmalige afkeer van ‘Roomse plaatjes’, ook gewoon vanwege geldgebrek. In 1930 zijn de muurschilderingen wél zorgvuldig gerestaureerd en gedocumenteerd. In de jaren ‘80 is er nogmaals een kleinere restauratie geweest. De hele kerk is in 2011 voor het laatst gerestaureerd.
Er zijn schilderingen van de twaalf apostelen en een groepstafereel van de drie koningen, die het kindje Jezus aanbidden. “De koningen hebben enorme voeten, en lang werd gedacht dat die de lange reis naar Bethlehem symboliseerden”, vertelt Schuerink. “Maar deskundigen lijkt het waarschijnlijker dat de schilders moeite hadden met het perspectief.”
Naast de koningen staan twee vrouwelijke heiligen: Sint Agatha en Sint Margriet (in de volksmond Pis Grete). Schuerink: “Er is aardig wat onderzoek gedaan naar de muurschilderingen, maar er zijn nog allerlei vragen en mysteries.”

Er is nog veel meer te zien in de Remigiuskerk. Ook de ronde banken, het Proper-orgel, de preekstoel én de buitenkant zijn de moeite waard. Erik Schuerink: “We zijn het hele weekend open, er is van alles te doen voor jong en oud. Een gezellige duurzame markt, muziek, en nog veel meer. Met die duurzaamheid zit het sowieso wel goed: wij Hengeloërs doen al sinds de middeleeuwen met deze kerk!”

Menu