Bron: Gemeente Bronckhorst
Voormalige zondagsschool, Heidenhoek, gebouwd in 1927. Het is gelegen tegen de rand van de Garvelinkse Enk, in het open buitengebied van het dorp Zelhem. Het schooltje is fraai gelegen aan de zandweg. Het object ligt vrij in het veld op een kunstmatige ophoging met op enige afstand een aantal boerderijen.
Bron: Contact Noord dinsdag 3 aug 2021
ZELHEM/BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst telt een aantal voormalige zondagscholen. Een fraai voorbeeld van zo’n schooltje staat aan de Garvelinkweg 6 in Zelhem, dichtbij bij het prachtige Boeyinkcomplex.
Deze zondagscholen werden naar Engels voorbeeld in de loop van de 19e eeuw in Nederland opgericht. Als lesstof werd de bijbel gebruikt, maar de initiatiefnemers deden het vaak ook vanuit een sociaal-filantropisch motief. Kinderen uit industriële achterstandsituaties (de ‘bijschool voor haveloze kinderen’ werd het in die tijd ook wel genoemd) konden op de manier toch nog enig onderwijs genieten, want ook in Nederland moesten deze kinderen vaak zes dagen per week werken. Totdat het beroemde Kinderwetje van Van Houten uit 1874 hier paal en perk aan stelde. De wet verbood kinderen tot 12 jaar in fabrieken te werken, en alleen kinderen van dertien jaar en ouder mochten nachtarbeid verrichten (!). Na invoering van de leerplichtwet in 1901 verloor de zondagschoolbeweging in de jaren ’20 langzaam aan betekenis.
Op het Achterhoekse platteland zijn ook een groot aantal zondagscholen gesticht. Boeren schonken vaak een stukje land en door middel van collectes werd geld bijeen gebracht voor het bouwen van zo’n zondagsschool. De eenvoudige uitstraling van de gebouwtjes maakt dat zij vaak zo’n opmerkelijk element vormen in het landschap.