Vorden Wilmerinkweg 4 Boerderij

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Vorden Wilmerinkweg 4 Boerderij

Vorden Wilmerinkweg 4 Boerderij

Monument ID

38144

Adres

Wilmerinkweg 4

Plaats

Vorden

Bouwstijl

Boerderij

Monument soort

Rijksmonument

Datering

Eind 18e eeuw

Gemeente

Bronckhorst
Vorden Wilmerinkweg 4 Boerderij

Een eerste vermelding van het erve en goed Wilmerink, gelegen in het uitgestrekte veld tussen Vorden en Warnsveld, dateert van 1422, als Everde van Oelde de tiende (een soort opbrengstheffing) uit “Wyllemynch” verkrijgt.
Na Jan op Wilmelinck (bewoner in 1470) en Joffer van Voerst (eigenaresse in 1492) heeft het bezit in de loop der tijd nog vele eigenaren en bewoners gekend.Pas bij de laatste eigenaarswisseling, 5 eeuwen later, zou de agrarische functie vervallen en de boerderij bewoond worden door de eigenaar.
Hoewel de ouderdom van het huidige gebouw op ruim 250 jaar is geschat door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zijn er aanwijzingen die doen vermoeden dat de boerderij veel ouder is. Zo zijn de merktekens in de gebinten kenmerkend voor de 15e eeuw en duiden de ongebruikelijk brede fundamenten van naar binnen doorlopende kloostermoppen onder een gedeelte van de zijmuren er op dat deze eens een zwaardere constructie hebben moeten dragen dan de gewoonlijke lemen wanden. Dit zou kunnen duiden op een spieker (opslagruimte voor de oogst van meerdere boerderijen) of op een landheerskamer waar de elders woonachtige eigenaar met zijn familie ‘s zomers of gedurende de jachttijd verbleef.
Ook opmerkelijk is de naar voren geplaatste voorgevel met daarin twee openingen waarvan de functie lange tijd onduidelijk was maar die nu is achterhaald door bouwhistoricus Wim Jansen van de Stichting IJsselhoeven.
Bron: Brochure Open Monumentendag Bronckhorst 2017

Bron: Rijksmonumentenregister
Boerderij, eind 18e of begin 19e eeuw, onder hoog, met pannen gedekt wolfdak. In de voorgevel vlechtingen, vensters met luiken en negen- en 24-ruitsschuiframen. Van elders afkomstig barok puttokopje ingemetseld in de voorgevel. Stal met getoogde inrijpoort, geflankeerd door zijpoortjes. Stenen schuur, 19e eeuw, onder pannen wolfdak op het erf.

Menu