Bronkhorst Onderstraat 3 Dwarshuis

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Bronkhorst Onderstraat 3 Dwarshuis

Bronkhorst Onderstraat 3 Dwarshuis

Monument ID

34556

Adres

Onderstraat 3

Plaats

Bronkhorst

Bouwstijl

Woonhuis

Monument soort

Rijksmonument

Datering

19e eeuw

Gemeente

Bronckhorst

Bron: Rijksmonumentenregister
Dwarshuis (XIX c) onder schilddak met hoekschoorstenen.

Bron: Wim Knaake
De bevolkingsadministratie begint dit huis met een vermelding dat er een schoenmakerij van Oortmarssen is gevestigd met personeel.
In de eerste helft van de 19e eeuw komt de familie Ruiterkamp ( Hendrik Jan ) met z`n gezin hier wonen, de schoenmakerij vertrekt naar een ander huis in Bronkhorst.
Ruiterkamp, afkomstig uit Almen in de buurt van de brug van Spitholt, wijzigt zijn achternaam naar Spitholt ( de achternaam van zijn moeder ) en onder die nieuwe achternaam heeft deze familie aanzien verworven in het stadje.
Nazaten wonen later aan het veer te Bronkhorst en kopen het veerhuis met het recht van overvaart en talrijke landerijen.
De tweede helft van de 19e eeuw wonen aan Onderstraat 3 o.a. de ongehuwde broers Wessels, die als één van de eersten formeel een graf aankochten op de R.K. Begraafplaats te Steenderen.
Waarschijnlijk voordat ze aan de Onderstraat 3 gingen wonen is het huis opgeknapt want na vertrek van de vorige bewoner wordt op de gezinskaart vermeldt dat “ het huis van Spitholt onbewoonbaar is “.
Eind 19e eeuw neemt de familie van Boekeren uit Doesburg hier hun intrek.
Van Boekeren had een befaamde kwekerij van kanaries in dit huis waarmee hij grote successen behaalde op tentoonstellingen waarvan verslagen in kranten verschenen.
Begin 20 eeuw komt, ook uit Doesburg, de meestersmid Korpershoek naar dit huis nadat zeer korte tijd ook een smid met de naam SMIT hier woonde.
Zeker is dat Korpershoek zijn smederij aan de overkant van de weg had waar nu het pand Onderstraat 8 staat en had ook personeel.
Na vertrek van Korpershoek begint meester-schilder Hermanus Johannes Knaake er een schildersbedrijf dat door zijn zoon Evert Jan, eveneens meester-schilder, wordt voortgezet tot diens overlijden in 1989.
De weduwe van Evert Jan verliet Bronkhorst en in dit pand zijn, voor zover bekend, nu geen bedrijfsactiviteiten meer.
Het interieur is menigmaal verbouwd en voor aan de weg, waar nu rechts de keuken is, bevond zich vroeger de werkplaats met openslaande deuren.
Links bij de ingang van de voordeur bevond zich in de tijd van vader en zoon Knaake een prachtig naambord van de Patroonsbond Schilders.
Verder staat dit huis bekend om meerdere onderwijzeressen, velen gaven les in de Kapel toen die nog school was, die hier onderdak kregen.

Menu