Bron: Gemeente Bronckhorst
Voorbeeld van een kleine dorpskerk gebouwd in een overwegend neogotische stijl. Het gebouw is samengesteld uit een eenbeukig langsschip en een dwarsschip waartegen een toren – op vierkante plattegrond – waarin een dubbele kerkdeur.
Het kerkgebouw is van stedenbouwkundige waarde door zijn omvang en zijn markante ligging met de lengteas parallel aan de Hummeloseweg.
Herkenbare verschijningsvorm als kerkgebouw en als godshuis dat lang van betekenis was voor de gelovigen in Laag-Keppel. Het kerkgebouw is gebouwd in opdracht van Jkvr. S.G.A. van Pallandt-Brantsen (1836-1923), bewoonster van Kasteel Keppel en weduwe van Mr. F.J.W. baron van Pallandt van Keppel (1825-1888).
De kerk is tegenwoordig in gebruik als galerie.
Over dit kerkje en de kerkelijke geschiedenis van Laag-Keppel is een artikel verschenen in editie 18 maart 2015 van de Hessencombinatie.
Kunst of Art
Het kerkje uit 1880 is beeldbepalend in het dorp, met aan de overzijde van de straat de Gouden Leeuw en aan de andere kant van de Rijksweg Kasteel Keppel. De Nederlands Hervormde kerk was de kapel van het kasteel, maar verloor in de jaren zeventig de religieuze functie.
Daarna werd de ruimte benut als fotostudio, jeugdsoos, hobbycentrum van Mensen zonder Werk en een expositieruimte. Het is een gemeentelijk monument.
De broers Rick en Mike Hulshof zijn verknocht aan de plek. Vader Henk schilderde er en had in het kerkje een atelier en expositieruimte. ,,Ruim dertig jaar lang exposeerde en verkocht hij zijn werk en werk van anderen in deze ruimte. Als kinderen gingen we met pa mee naar musea en kunstenaars als Jan te Wierik en Anton Heijboer’’, vertelt Mike. ,,Daar krijg je vanzelf wat van mee.’’
Het leidde er toe dat ze startten met het verkopen en verhuren van moderne kunst onder de naam Kunst of Art. Tegen een vast bedrag per maand kunnen bedrijven en particulieren een kunstwerk huren. Een deel van het huurbedrag wordt gespaard en kan op elk gewenst moment gebruikt worden om een kunstwerk of kunstobject te kopen uit onze collectie. ‘We geven gratis kunstadvies aan huis en nemen dan meerdere kunstwerken mee’, legt Rick uit. ‘Zo kan onze klant zelf beoordelen welk kunstwerk het beste bij hem/haar of in het bedrijf past’.
In 2011 kochten de broers samen met hun partners het kerkje van de gemeente Bronckhorst. Toen de hobbyclub, die nog vijf jaar in het voorste deel mocht blijven zitten, was vertrokken, kwam de lang gekoesterde restauratiewens echt in beeld.
De provincie en de gemeente Bronckhorst steunden met subsidies het restauratiewerk dat werd uitgevoerd door Schotman Restauraties uit Vorden. Zelf investeerde Kunst of Art meer dan de helft van alle kosten. Met de restauratie is bewust ingestoken op het verduurzamen en met succes. Het kerkje heeft officieel energielabel A gekregen.
Het restauratiefonds schreef er een artikel over.