Vorden De Eldersmaat 5 Boerderij Vogelensang

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Vorden De Eldersmaat 5 Boerderij Vogelensang

Vorden De Eldersmaat 5 Boerderij Vogelensang

Monument ID

522593

Adres

De Eldersmaat 5

Plaats

Vorden

Bouwstijl

Boerderij

Monument soort

Rijksmonument

Datering

circa 1880

Gemeente

Bronckhorst
Vorden De Eldersmaat 5 Boerderij Vogelensang
Vorden De Eldersmaat 5 Bijschuur Boerderij Vogelensang

Bron: Rijksmonumentenregister
BOERDERIJ van het hallenhuistype met in kruisverband gemetselde gevels en een iets opgelicht zadeldak met wolfseinden ter plaatse van het linkerdeel van het voorhuis. Aan het metselwerk van de voorgevel is zichtbaar dat deze wijziging later is uitgevoerd. De boerderij is gedeeltelijk met riet en met rode oud Hollandse pannen belegd. Goten ontbreken. Het opgelichte dakvlak bezit ter plaatse van het voorhuis een gemetselde schoorsteen. De VOORGEVEL van de boerderij is asymmetrisch ingedeeld en bevat twee zesruits schuiframen met luiken, stenen onderdorpels, en afsluitende anderhalf steens strekken. Rechts hiervan bevindt zich de toegangspartij, bestaande uit een eenvoudige voordeur met een bovenlicht en een afsluitende strek. Het bovenlicht heeft een indeling met twee verticale en twee horizontale roeden die zò zijn geplaatst dat er in het midden van het bovenlicht een rechthoekig vlak is ontstaan. Deze indeling is typerend voor de boerderijen van Hackfort. Rechts van de ingangspartij bevindt zich het kleine schuivende, zesruits keukenraam dat is voorzien van een enkel luik. De voorgevel, die is voorzien van vlechtingen heeft één drieruits zolderraam in de vorm van een liggende rechthoek. Ter plaatse van de zoldervloer bevinden zich eenvoudige staafankers. De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis is door een verbouwing (uitbouw slaapkamer) in 1927 ca. 1 meter naar buiten geplaatst en heeft twee, door een middenstijl gescheiden, vierruits ramen met een drieruits bovenlicht. Elk van de ramen heeft een luik. De zijgevel van het achterhuis heeft twee rechthoekige staldeurtjes en direct achter het voorhuis een dubbel vierruits raam dat later is ingebracht. In het gevelwerk van het achterhuis zijn rond 1970 wijzigingen aangebracht. De ACHTERGEVEL heeft een kenmerkende indeling. In het midden bevinden zich de door een verwijderbare middeler van elkaar gescheiden deeldeuren in een korfboogvormige opening. Aan weerszijden ervan bevindt zich een vierruits, in hout uitgevoerd en getoogd, stalraampje. Links bevat de gevel twee identiek vormgegeven, korfboogvormig afgesloten staldeurtjes. Rechts bevindt zich één staldeur met dezelfde vorm, maar iets groter uitgevoerd. In de gevel zijn vlechtingen en muurankers ter hoogte van de zolder en de hilden herkenbaar. Een hooiluik ontbreekt.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat ter plaatse van het woongedeelte een dubbel vierruits raam, twee enkele vierruits raampjes en een klein rechthoekig raam. De achterhuisgevel heeft twee rechthoekige staldeurtjes, afgewisseld door drie zesruits ijzeren stalramen in een rechthoekige uitvoering.

Het INTERIEUR van de boerderij is gaaf bewaard gebleven en heeft nog de oorspronkelijke indeling. De structuur wordt gevormd door vier ankerbalkgebinten. Rechts van de gang bevindt zich nog een kleine kelderruimte. In de grote kamer in het midden zijn de bedsteden verdwenen, maar bevindt zich nog wel de in imitatiemarmer geschilderde schouw met eenvoudig tegelwerk.

Waardering

Gaaf bewaard gebleven BOERDERIJ ontstaan vanaf ongeveer 1880.

– Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een laat negentiende eeuwse hallenhuisboerderij die in combinatie met de overige erfonderdelen van architectuurhistorisch belang is. De voor het dit landschap kenmerkende boerderijvorm en de erfindeling is bijzonder goed bewaard gebleven. Bovendien is de boerderij door de zorgvuldige en kenmerkende detaillering herkenbaar als onderdeel van een groter geheel (het landgoed Hackfort).

– Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Eldersmaat, ten oosten van kasteel Hackfort, waar het complex in oorsprong toe behoorde. Het direct aan de boomrijke weg gelegen complex maakt een onmisbaar onderdeel uit van het belangrijke coulissenlandschap dat het buitengebied van de gemeente Vorden kenmerkt.

– Van cultuurhistorische waarde als (voormalig) onderdeel van het landgoed Hackfort, waaronder meerdere boerderijen in deze gemeente ressorteerden. Het complex is van belang binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de diverse landgoederen waarvan de gebouwen en de aanleg het landschap van deze regio in hoge mate bepalen.

Menu