Bron: Rijksmonumentenregister
Omschrijving
Het BEGRAAFPLAATSHEK bestaat uit twee achthoekige gietijzeren hekpijlers, die een rijk geornamenteerde, met een kruis bekroonde boog van smeedijzer dragen. De holle pijlers, die zijn voorzien van een basement en een uitspringende top, zijn opgebouwd uit smalle gietijzeren delen, versierd met opgelegde bloemmotieven. De top wordt bekroond met een toefje gietijzeren acanthusbladeren, waaruit de smeedijzeren boog “ontspringt”. De boog bestaat uit S- en C-vormige krullen en wordt in het midden met een kruis bekroond.
Tussen de pijlers hangt een dubbel, naar het midden omhoog lopend, smeedijzeren draaihek, waarvan de spijlen zijn voorzien van pijlpunten. Aan weerszijden van de pijlers bevinden zich nog hekwerken met een viertal spijlen en gebogen slootkantstukken.
Achter het begraafplaatshek bevinden zich aan weerszijden van het pad gietijzeren ENGELENBEELDEN op zandstenen sokkels. De witgeschilderde engelen gaan gekleed in een over één schouder gedrapeerde tunica en blazen op een bazuin. De uiteinden van de tunica’s wapperen omhoog om beweging te suggereren. De verder vrij statische figuren zijn uit afzonderlijk gegoten stukken samengesteld, zoals valt op te maken uit de niet goed weggewerkte naden. De beelden zijn geplaatst op zandstenen sokkels op vierkante grondslag, die zijn voorzien van een uitspringend basement, dat bestaat uit een rechte voet en een ojiefprofiel en een uitkragende top.
Waardering
BEGRAAFPLAATSHEK en gietijzeren ENGELENBEELDEN vermoedelijk daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.
– Van kunsthistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een ingangspartij van een R.K. begraafplaats uit het derde kwart van de 19de eeuw in een stijl die invloeden vertoont van de neobarok. De engelen vertonen geen grote artistieke kwaliteit, maar hebben wel zeldzaamheidswaarde.
– Van stedenbouwkundige waarde als blikvanger van de enigszins verscholen gelegen R.K. begraafplaats van Kranenburg en als functioneel onderdeel van het begraafplaatscomplex.