Vorden Ruurloseweg 77 Boerderij Oude Wientjesvoort

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Vorden Ruurloseweg 77 Boerderij Oude Wientjesvoort

Vorden Ruurloseweg 77 Boerderij Oude Wientjesvoort

Monument ID

38135

Adres

Ruurloseweg 77

Plaats

Vorden

Bouwstijl

Boerderij

Monument soort

Rijksmonument

Datering

Circa 1800

Gemeente

Bronckhorst
Vorden Ruurloseweg 77 Boerderij Oude Wientjesvoort

Bron: Rijksmonumentenregister
Boerderij, uit ca. 1800 met een schilddak en in de vensters roedenverdeling uit de bouwtijd. Luiken.

Voor uitgebreide informatie zie Oud Vorden.nl

Vorden Ruurloseweg 77 Boerderij Oude Wientjesvoort
Vorden Ruurloseweg 77 Boerderij Oude Wientjesvoort

De Halve of Oude Wientjesvoort
Zo rustig als het Wilmerink de eeuwen voorbij lijkt te hebben zien gaan, zo druk was het op de Wientjesvoort, zowel wat betreft bouwgeschiedenis als vanwege de wederwaardigheden van bewoners en passanten.
Deze drukte kan allereerst toegeschreven worden aan een gunstige ligging bij een doorwaadbare plaats (“voorde”) over de Vordense Beek, net zoals het geval was bij de verder stroomafwaarts gelegen kastelen Vorden en Hackfort. Doordat het erve tevens gelegen was aan de doorgaande weg van Zutphen over Vorden en Ruurlo verder oostwaarts richting Duitsland, was het een ideale plek voor een herberg, en dus goed voor leven in de brouwerij. Dat dit ook wel eens leidde tot heibel in de herberg valt af te leiden uit bewaard gebleven rechtbankverslagen over wangedrag en wandaden aan de Wientjesvoort, waarvan Ben Wullink (eigenaar van de website website www.vordensverleden.nl) enkele transcripties tentoonstelt.

Zoals de naam al zegt gaat het hier om de “vorth van Winnekinck”, later verbasterd tot Wientjesvoort, dat wil zeggen: om een een afsplitsing van het erve (Groot) Winnekinck, later Wenneker (Ruurloseweg 48) genaamd. Vervolgens splitste ook de Wientjesvoort weer op in twee erven die allebei de naam Halve Wientjesvoort kregen. Omdat beide helften in de loop der tijd zijn verplaatst en hernoemd, is hun geschiedenis tamelijk ingewikkeld te noemen. Mede debet hieraan was het nabijgelegen goed De Bult dat zich bij de bouw van een nieuw herenhuis in de 19e eeuw de naam Wientjesvoort (Ruurloseweg 83) aanmat, zodat de verwarring nog groter werd.

De oorspronkelijke boerderij was van het hallenhuistype (voor- en achterhuis onder één kap) met een puntvormige voorgevel en een achtergevel met onderschoer (inspringende achterdeur). De sluitsteen met het jaartal 1834 verwijst naar een verbouwing in dat jaar waarbij het achterhuis werd verlengd en een nieuwe achtergevel werd aangebracht. Metselsporen in het bovenste gedeelte van de schoorsteen getuigen nog van de oorspronkelijke, puntvormige voorgevel die reeds voor 1832 werd uitgebreid naar links, waardoor een (L-vormig) krukhuismodel ontstond. Het huidige T-vormige model is ontstaan na een uitbreiding naar rechts, in 1907. De tegenwoordige woonboerderij tot slot is het resultaat van een grote verbouwing in 1991. Het gebinte en de daarin aangebrachte merktekens duiden op een aanmerkelijk oudere leeftijd van de boerderij dan uit historische bronnen blijkt. Mogelijk gaat het hier om hergebruikt gebinte afkomstig van een andere boerderij.
Bron: Brochure Open Monumentendag Bronckhorst 2017

Menu