Kasteel Keppel in de 21e eeuw. Mee met zijn tijd?

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Kasteel Keppel in de 21e eeuw. Mee met zijn tijd?

Kasteel Keppel in de 21e eeuw. Mee met zijn tijd?

Bronckhorst – Kasteel Keppel ligt tussen twee armen van de Oude IJssel. Het is in vele fasen gebouwd, verwoest in de tachtigjarige oorlog en weer herbouwd. Het kasteel is in 3 lagen opgetrokken uit rode baksteen met sierende details in natuursteen. Alleen de donjon (versterkte woontoren) heeft 4 bouwlagen. Hier bevindt zich de blauwe kamer, één van de oudste delen van het kasteel, met 2 ribloze kruisgewelven tussen een brede gordelboog. ‘De geschiedenis van het kasteel is evenzeer de geschiedenis van haar bewoners’ schrijft Rijn van Lynden, de zoon van de huidige bewoner, in de inleiding van het boek ‘Kasteel Keppel’ van Marian Diepenveen-Jansen.

Het thema van de Vriendenloterij Open Monumentendag 2022 is ‘duurzaamheid’. Hoe duurzaam is Kasteel Keppel? Het begrip duurzaamheid wordt tegenwoordig vooral gebruikt in relatie met energiegebruik en klimaat. Maar het begrip omvat veel meer. ‘Een duurzame ontwikkeling voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder de toekomstige generatie tekort te doen’, volgens het Brundlandtrapport van de VN in 1987, vernoemd naar de arts en voormalig premier van Noorwegen.
De Pallandt van Keppel Stichting, als huidige eigenaar, en de adellijke bewoners van het kasteel vervullen nog steeds een maatschappelijke rol. Dit varieert van het beheer van vele woningen in Laag-Keppel en het kinderdagverblijf Nijntje tot het bieden van een trouwlocatie.

Immaterieel erfgoed wordt geïllustreerd door de slipjacht die jaarlijks wordt gehouden in de bossen rondom het kasteel. De ruiters van de Jachtvereniging Soestdijk stellen zich hierbij op rondom ‘de meute’, een troep jachthonden. Na het startsein door de sonneurs (hoornblazers) begint de eerste run, waarbij de honden een geurspoor volgen. Halverwege is een ‘sherrystop’, op een naburig landgoed.

Duurzame energie?

Het kasteel en aangrenzende woningen rondom het kasteel worden van warmte voorzien door verwerking van biomassa. Water wordt verhit door verbranding van snoei- en kaphout uit de bossen rondom Kasteel Keppel en vervolgens via ondergrondse leidingen getransporteerd naar het kasteel en de omliggende huizen. Verbranding van het hout, dat niet voor andere doeleinden gebruikt kan worden, produceert weliswaar CO2, maar de gesnoeide bomen en struiken lopen weer uit, waardoor ook weer CO2 wordt opgeslagen. De bodem wordt niet uitgeput zoals bij fossiele brandstoffen. Dit zelfvoorzienende proces vermijdt bovendien dat er kostbaar hout van elders geïmporteerd moet worden, waarvan het transport ook weer energie kost.

Menu