Bronkhorst
Oude foto’s Bronkhorst
Bronkhorst ‘t Hof 5 Achterzijde in noordelijke richting met de uitgang van het zogeheten “ Haovenpad “, het pad bestaat nog wel maar heeft een andere ligging en deze uitgang op `t Hof bestaat niet meer. Fotograaf G.Th. Delemarre objectnummer 61799 augustus 1961 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Bronkhorst Bovenstraat 1 Woonhuis met schuur Foto uit de vijftiger jaren. De vroegere bewoner, die later naar Brummen verhuisde, geniet van zijn oude dag op de stoep bij de voordeur. Gedeeltelijk is het huis te zien in oude staat. Deze prent, waarschijnlijk van een opname ooit gemaakt door mevrouw Van Leuvensteijn-Breukink, werd afgedrukt in een VVV-folder begin jaren zestig en is eigendom van De Historische Vereniging Steenderen.
Bronkhorst Bovenstraat Rechts klein stukje Bovenstraat 2, pand nu 4/6, 8 en gedeeltelijk nummer 10 uitzicht op de Uilenhoek huisnummer 2 en de schuren van het Hoge Huis. Links gedeeltelijk de Kapel en gedeeltelijk Bovenstraat 1. Ecal Doetinchem, geen fotograaf vermeld, documentnummer 223-005, tijdvak 1950.
Bronkhorst Kapelstraat 2 Kapel. We zien Evert Jan Ovink met zijn “Belg” en onafscheidelijk z`n keeshond in de volksmond de “Kees van Ovink”. Hij woonde in de boerderij Kasteelweg 2 en die zie je gedeeltelijk op de foto. Evert Jan overleed op Oudejaarsdag 1966 en met de wetenschap wanneer de Kapel is gerestaureerd kun je de foto dateren. (1961 – 1966). Let op dat de stadspomp ook al is gerestaureerd en dat gebeurde vrij snel na de Kapel. Fotograaf onbekend.
Bronkhorst Kasteelweg 5 Kasteel Bronkhorst 1743 naar een tekening van J. de Beyer, een ets van Hendrik Spilman uit 1746 van uitgeverij Tirion, vastgelegd door Het Gelders Archief onder nummer 1551-2317.
Deze afbeelding is: “ Uit het Verheerlijkt Nederland 1e deel “ afbeelding 59 archief Ecal Doetinchem toegang 363 inventarisnummer 72 collectie J.C.W. Massink.
Bronkhorst Kasteelweg 5 Slotpoort/Brug bij Kasteel Bronkhorst in 1743 naar een tekening van J. de Beyer, een ets van Hendrik Spilman uit 1746 van uitgeverij Tirion, vastgelegd door Het Gelders Archief onder
nummer 1551-2318, deze afbeelding is: “ Uit het Verheerlijkt Nederland 1e deel “ afbeelding 60 archief Ecal Doetinchem toegang 363 inventarisnummer 72 collectie J.C.W. Massink.
Bronkhorst Kasteelweg 5 Kasteelheuvel Landhuis op de kasteelheuvel in Bronkhorst. Groepsfoto 1898 feest in het stadje t.g.v. de kroning van Koningin Wilhelmina. Bron: Gelders Archief uit de collectie van de familie A.M. Metelerkamp-den Tex toegangsnummer 3333, met de duidelijke vermelding dat deze scan onder alle omstandigheden mag worden gebruikt met vermelding van de bron met het objectnummer 3333-45-002.
Bronkhorst Onderstraat 10. Voorzijde. Muurankers met het jaartal 1770, met daarnaast gedeeltelijk zichtbaar de schuur, nu nummer 8-B en een woonhuis. Detail: mevr. J. Harmsen-Scholten met de teil bezig bij de pomp. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr 061817 fotograaf G.Th. Delemarre, jaar 1961.
Bronkhorst Onderstraat 14. Bron: Wim Knaake
Iedereen zit of staat nog in de houten gierbak en de kar met trekhond. Je ziet de Onderstraat, eigenlijk de kruising waar je rechts van Steenderen komt, rechtdoor richting nu de parkeerplaatsen en Baak.
Links kun je `t Hof op bijvoorbeeld naar de Joodse Begraafplaats. De twee dames in de gierbak zijn zusters Pennekamp die woonden in de boerderij op de achtergrond. In de kar zitten vooraan Gordinou de Gouberville, dan Boogman en als derde Vrendenbarg volgens mondelinge bronnen die ik ooit via mijn prent hierover raadpleegde in Bronkhorst.
Links van de dames Pennekamp zien we een vrouw met twee kinderen, de kinderen zijn een jongen en meisje Wentink met hun moeder mevrouw Wentink-Oldenhave. Fotograaf onbekend.
Bronkhorst Onderstraat 14. Hier gaat het op een of andere wijze mis, de gierbak zien we op een andere plek waarbij men in het water dreigt te vallen.
De kar is achterover geslagen en de mannen komen in het water terecht.
Ik denk dat op de foto meerdere familieleden Vrendenbarg en anderen van de Onderstraat staan.
Op het erf van de boerderij waarschijnlijk meer familieleden Pennekamp.
De boerderij is later door blikseminslag afgebrand in 1930.
Je ziet links op de foto naast de boerderij een schuur, die heeft meerdere branden overleefd en historische elementen zijn nu nog zichtbaar.
Naast de schuur zie je nog twee huizen en die zijn afgebroken circa 1930 waar de families Hachmang en Ankersmit woonden.
De datering voor de twee foto`s is januari 1920.
De toelichting heb ik ontleend o.a. aan de brochure ” Terug naar Toen ” de familie Aalderink t.g.v. hun 50e verjaardag in 1995 bekend van onze plaatselijke supermarkt, aldus Wim Knaake. Fotograaf onbekend.