Zelhem Pluimersdijk 5 Museum Smedekinck

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Zelhem Pluimersdijk 5 Museum Smedekinck

Zelhem Pluimersdijk 5 Museum Smedekinck

Monument ID

Geen monument

Adres

Pluimersdijk 5

Plaats

Zelhem

Bouwstijl

Boerderij

Monument soort

Museum

Datering

1911

Gemeente

Bronckhorst

Boerderij Smedekinck werd al in 1341 genoemd als leengoed van het door Ludger gestichte klooster in Werden in Duitsland.
De prachtig gerestaureerde boerderij en haar schuren bieden sinds 2007 plaats aan de permanente collectie, voortdurend wisselende exposities en themadagen.
U krijgt inzicht in de ontstaansgeschiedenis en leefwijze van de Zelhemmers door de eeuwen heen.
Bron: museum Smedekinck

Zelhem Pluimersdijk 5 Museum Smedekinck

Alle tentoonstellingsruimten zijn op de begane grond en toegankelijk voor rolstoelen. Bezoekers van het museum kunnen gebruik maken van drie opties: zelfstandig rondlopen met behulp van een plattegrond, samen met een suppoost/gids die uitleg geeft of de audiotour volgen.

Het museum is voorzien van een invalidentoilet en beschikt over een ontvangstruimte waar diverse artikelen (boeken, kaarten, etc.) te koop aangeboden worden, een expositieruimte en een daele waar o.a. koffie, thee en fris verkrijgbaar zijn, deze biedt plaats aan ongeveer 80 personen.

De collectie bestaat onder andere uit:
De Gemeentekamer met daarin goederen uit het voormalige Zelhemse gemeentehuis.

De Stijlkamer, ingericht als boerenwoonkeuken voorzien van een bedstede, kersenhouten kabinet met linnenuitzet, schouw, enz.

De Linnenkamer met klederdrachten, knipmutsen, kantklossen en kleding uit vroeger tijden.

De Keuken met fornuis, pomp en bakoven.

In de Stal bevindt zich een expositie over het leven en werken van Ludger, die in 801 zijn geloof in Zelhem bracht.
Er staat een maquette van een boerderij uit het jaar 800 waarvan recentelijk de sporen gevonden zijn op het achter het museum liggende grondstuk. Er wordt ruime aandacht besteed aan archeologie middels een unieke en waardevolle collectie bodemvondsten uit de omgeving van Zelhem, die een overzicht geven van menselijke activiteit van de ijstijd tot en met de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Met onder andere botten van een mammoet en reuzenhert uit de ijstijd, gereedschappen van steen en bot uit de steentijd. Urnen met crematieresten uit de ijzertijd en voorwerpen uit de Romeinse tijd, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. De geschiedenis van Zelhem van 800-2000 wordt weergegeven op panelen en verder zijn er opstellingen van de eerste Boerenleenbank, zuivelfabriek en landbouwcoöperatie in Zelhem, vlasbewerking, de tandarts, spinnen en weven. In de gangen worden schilderijen geëxposeerd uit de Culturele Atlas van Zelhem.

Zelhem Pluimersdijk 5 Museum Smedekinck

In de Museumschuur: landbouwgereedschappen, zuivel en beroepen zoals timmerman, klompenmaker, slager, smid, radmaker, schoenmaker, rietdekker en kuiper. Ook tonen we het vervaardigen van de midwinterhoorn. Wisselexpositie met goederen uit de tweede wereldoorlog, die gebruikt of gevonden zijn in Zelhem.

Een werktuigberging met oude wagens en landbouwwerktuigen.

In de Bijenschuur staan vitrines en showkasten voor educatie.

Museum Smedekinck bevindt zich op slechts 500 meter van het Toeristisch Opstap Punt en zwembad De Brink, ligt aan het Pieterpad en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Museum Smedekinck is een museum voor jong en oud. De educatie-, activiteiten- en expositiecommissie organiseren daarom het hele jaar door evenementen en tentoonstellingen die voor iedereen toegankelijk zijn. Voor basisscholen zijn diverse educatieprojecten met leskisten ontwikkeld rondom Ludger, archeologie en bijen. Middelbare scholen gebruiken de leskist archeologie voor het middelbaar onderwijs. Museum Smedekinck wordt geheel gerund door de vrijwilligers van Oudheidkundige vereniging Salehem.

Museum Smedekinck is een geregistreerd museum.

Menu