Drempt Witte Hemelweg 23 Keuterboerderijtje

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Drempt Witte Hemelweg 23 Keuterboerderijtje

Drempt Witte Hemelweg 23 Keuterboerderijtje

Monument ID

Adres

Witte Hemelweg 23

Plaats

Drempt

Bouwstijl

Boerderij

Monument soort

Gemeentelijk monument

Datering

Circa 1830

Gemeente

Bronckhorst

Bron: Gemeente Bronckhorst
Keuterboerderijtje (type hallehuis) uit de eerste helft van de negentiende eeuw is gelegen op een erf met welput en bakhuisje. Gelegen in een landschappelijk waardevol gebied op de zandgronden ten oosten van de kom van het kerkdorp Voor-Drempt, op de grens van de dorpsbebouwing.

De Witte Hemel is een klein keuterboerderijtje in het Gelderse Drempt. Boerderij De Witte Hemel komt al voor op handgeschreven documenten van rond 1820. De boerderij is typerend voor de omgeving. Maar zowel over de locatie zelf als over de boerderij is een interessant verhaal te vertellen. De naamgeving van de boerderij is een authentieke verwijzing naar heel lang geleden. In het oud-Duits wat in deze streek gesproken werd staat ‘Witte Hemel’ voor de verbastering van de naam: ‘Witten Heimaal’. Dit betekent zoveel als; gewijde Markeplaats. Er werd Recht gesproken op de oeroude plek. De plek is al bewoond vanaf de prehistorie. De boerderij is van buiten EN van binnen monument.

Vanaf 2019 gaat de ontwikkeling van de plek terug naar de Natuur, de oorsprong. Bronwater, zonnepanelen, twee varkens los in tuin en bos om te ploegen, alle valfruit e.d. gaan naar de dieren als voeder. De weitjes en paardenbak zijn omgevormd tot Natuur-monumentjes en de beplanting gaat langzaam over in Landschap-eigen begroeiingen. Als je uit je auto stapt en je loopt het tuinpad van onze Vaderen af naar de boerderij, kom je langs de hoogstamfruitbomen. De Oude van Boskoop, de Reine claude en Hedelfinger kirsch, Mispel en Kweepeer, het staat er allemaal weer. In de herfst liggen de voormalige ponyweitjes met het in het zaad geschoten onkruid en verdorde brandnetels er schijnbaar nutteloos bij. Maar de plek is nu als bijen- en vlindertuin in gebruik en staat er elk seizoen van het Jaar zeer aantrekkelijk bij voor deze insecten.En in de omringende houtwallen schuilen egels en fazanten. De paardenbak met zijn hoge verval( naast afgraving voor zand een komdal van smeltend ijswater volgens een oude dorpsgenote, aardrijkskunde lerares) is omgetoverd tot een Scandinavisch ogend landschap waarin een beekloop van 30 meter de natuurlijke zwemvijver blijft vullen. Achterin het uiterste landpunt is het restant nog over van het oude Kerstbomenbestanden dit mag verwilderen tot een absolute Stiltetuin. Daar hoor je de natuur en verder niets… ….

Menu