Vorden Het Hoge 66 Hackfortsche Windmolen

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Vorden Het Hoge 66 Hackfortsche Windmolen

Vorden Het Hoge 66 Hackfortsche Windmolen

Monument ID

38119

Adres

Het Hoge 66

Plaats

Vorden

Bouwstijl

Molen

Monument soort

Rijksmonument

Datering

1851

Gemeente

Bronckhorst
Geopend tijdens de Open Monumentendag 2023 op zaterdag 9 september en zondag 10 september van 10.00 -17.00 uur.
Draaiende wieken van een molen midden in een woonwijk, zo zie je deze molen wanneer je Vorden binnenkomt. Als de molen draait ben je welkom. Vrijwillige molenaars laten je alles zien en ga ook even de trap op naar de stelling. Vanaf hier kijk je hoog over de daken terwijl je de wieken hoort zoemen. Een bijzondere ervaring om niet te missen.

De Hackforter windmolen (ook wel de molen Op ‘t Hoge genoemd) werd in 1851 gebouwd en een aantal malen gerestaureerd. De laatste keer in 1985. De eerste eigenaar was in 1851 Baron van Westerholt van Hackfort. De molen bleef generaties lang in het bezit van deze familie, tot de laatste baron, Arent van Hackfort, kwam te overlijden.

In 1960 werd de molen overgedaan aan de gemeente Vorden en kwam er ook een einde aan de “molenaarsdynastie” van de familie Gerritsen. In 1999 heeft de gemeente Vorden de molen overgedragen aan de Stichting Vordense Molens.

De roeden van de molen zijn 23 meter lang en zijn voorzien van het Van Busselsysteem, op de binnenroede in combinatie met het Ten Have-systeem met kettingwiel en tandheugel, op de buitenroede met zeilen. De inrichting bestaat uit twee koppels maalstenen. Vijf vrijwillige molenaars malen regelmatig op windkracht met de molen. Als de molen draait is iedereen er welkom.

Menu