Hengelo Synagogestraat Gedenkmuur

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Hengelo Synagogestraat Gedenkmuur

Hengelo Synagogestraat Gedenkmuur

Monument ID

Adres

Synagogestraat

Plaats

Hengelo

Bouwstijl

Gedenksteen

Monument soort

Gedenkmonument

Datering

1979

Gemeente

Bronckhorst

Fotografie Joop Brugman

Het Joods monument

Het Joods monument (opgericht 1979) stond oorspronkelijk aan de overkant van de straat, het huidige Synagogestraat 2. Toen de woning daar in 1966 werd gebouwd zijn er in de bodem nog restanten gevonden van een bad, een belangrijk onderdeel in het reinigingsritueel van het jodendom.

Na de oorlog hield de Joodse gemeente in Hengelo op te bestaan, 34 Joden zijn in de oorlog omgebracht, slechts enkelen keerden terug. In 1947 werd het pand voor fl. 2.000,- verkocht aan de gemeente Hengelo. In 1960 is het pand aan de toenmalige Korte Hofstraat afgebroken en werd de straatnaam gewijzigd in Synagogestraat.

Jaap Hulshoff bouwde in 1958 een woning op Synagogestraat 4. Jaap was als raadslid zeer betrokken bij de Hengelose gemeenschap en nam in de zeventiger jaren samen met de dames Lubbers en Wolbert het initiatief voor het oprichten van een Joodse gedenksteen. Het ontwerp was van Alfons Wolbert, architect in Hengelo. Dit ontwerp is op zijn kantoor uitgetekend door Herman Lubbers. De vader van Herman, Jan Lubbers, was aannemer aan de Schoolstraat. In zijn werkplaats maakte Jan de stenen op maat en bouwde het monument.
Bron: Joop Brugman

Een wandeling langs elf adressen waar Joodse families woonden

Vierendertig bewoners van deze adressen zijn omgebracht in één van de vele vernietigingskampen. We geven van elk van deze families een naam en een portret. Volgens Joodse tradities ben je immers pas echt vergeten als je naam niet meer genoemd wordt.

Menu