Rha Rhabergseweg 14 Molen de Hoop

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Rha Rhabergseweg 14 Molen de Hoop

Rha Rhabergseweg 14 Molen de Hoop

Monument ID

34570

Adres

Rhabergseweg 12

Plaats

Rha

Bouwstijl

Molen

Monument soort

Rijksmonument

Datering

1879

Gemeente

Bronckhorst
De gepleisterde romp geeft deze molen een geheel eigen uitstraling. Loop het erf op en ga de molen maar in, de molenaar laat graag alles zien.
Rha Rhabergseweg 14 Molen de Hoop
Rha Rhabergseweg 14 Molen de Hoop

Brochure Open Monumentendag Bronckhorst 2013
De beltkorenmolen ”De Hoop” in Rha is gebouwd in 1856.
Omdat het dorpje Rha vaak last had van het hoge water als de rivier de IJssel weer eens overstroomde, konden de boeren de molen van Bronkhorst niet bereiken om hun graan daar te laten malen. Graan moest worden gemalen om er brood van te bakken en om als veevoer te gebruiken. In 1833 werd al een vergunning aangevraagd voor de bouw van een eigen windmolen op Rha. Pas 23 jaar later werd de bouwvergunning verstrekt en werd de molen in opdracht van de heer A. Reuling gebouwd. Een kopie van deze vergunning hangt ingelijst in de molen.
Het noodlot sloeg toe, in 1878 werd de molen door brand verwoest. Maar in 1879 vond de herbouw al plaats en Rha had weer een eigen molen. Van 1998-2000 werd de molen uitgebreid gerestaureerd.

Rha Rhabergseweg 14 Molen de Hoop
Rha Rhabergseweg 14 Molen de Hoop

Bron: Rijksmonumentenregister
Korenmolen “De Hoop”, beltmolen, ronde bovenkruier uit 1879. Gerestaureerd 1953.

De Hoop heeft een eigen website. Op deze website kunt u informatie vinden over de openingstijden, over de rijke geschiedenis en informatie over het ontstaan van de molen en de vroegere molenaars. Ook zijn er oude foto’s van de molen te bekijken.

Menu