Bronkhorst Onderstraat 1 Dwarshuis

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Bronkhorst Onderstraat 1 Dwarshuis

Bronkhorst Onderstraat 1 Dwarshuis

Monument ID

34555

Adres

Onderstraat 1

Plaats

Bronkhorst

Bouwstijl

Woonhuis

Monument soort

Rijksmonument

Datering

19e eeuw

Gemeente

Bronckhorst
Onderstraat 1 Bronkhorst Dwarshuis

Bron: Rijksmonumentenregister
Dwarshuis van alleen begane grond onder schilddak (XIX e). Roedenverdeling uit de bouwtijd. In het linker gedeelte zijn voor vensters moderne etalage-kasten in Biedermeiertrant aangebracht.

Bron: Wim Knaake
In dit pand woonde al in 1844 een bakker met de naam Hamer en het bleef bakkerij tot de laatste bakker/kruidenier Bosch die de beroemde Bronkhorster koek verkocht.
Er is veel aan de buitenkant van het huis veranderd, vooral in de vijftiger jaren door de familie Bosch. De voorkant werd gewijzigd in een winkel met etalages. Aan de zijde van de Gouden Leeuw verdween de grote achterdeur voor lichtinval na de herinrichting van de bakkerij.

Bron: Wim Knaake
Een foto van vóór 1919 laat een historisch stukje Onderstraat zien d.m.v. een ansichtkaart.
Onderaan de kaart zit een fragment bevestigd van de achterkant, gebruikt in 1919 door een familie uit Bronkhorst die deze kaart ooit aan een familielid stuurde die in militaire dienst was.
Links aan de Onderstraat de nummers 1 tot en met 7, in nummer 7 zat ook een bakkerij maar tevens café en boerderij.
Uiterst rechts een gedeelte van Onderstraat 6 en daarnaast de verdwenen smederij van Korpershoek, nu Onderstraat 8 gebouwd in de dertiger jaren en daarachter de panden die in eigendom waren van de familie Garretsen die later naar Vorden vertrok.
Je ziet een soort van pilaar, waarschijnlijk o.a. voor het ophangen van de straatverlichting door de nachtwacht, elektrische verlichting was er toen nog niet.

Bron van de foto met het fragment van de achterkant: De Historische Vereniging Steenderen ( HVS ) uit een particuliere collectie.

Menu