Bronkhorst Kasteelweg 2 Boerderij

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Bronkhorst Kasteelweg 2 Boerderij

Bronkhorst Kasteelweg 2 Boerderij

Monument ID

34550

Adres

Kasteelweg 2

Plaats

Bronkhorst

Bouwstijl

Boerderij

Monument soort

Rijksmonument

Datering

19e eeuw

Gemeente

Bronckhorst
Kasteelweg 2 Bronkhorst
Kasteelweg 2 Bronkhorst
Kasteelweg 2 Bronkhorst

Bron: Rijksmomumentenregister
Boerderij, bestaande uit een woongedeelte van parterre en verdieping (XIX b?) op rechthoekige plattegrond en gedekt door een hoog schilddak, waarnaast deel onder pannendak en met getoogde inrijpoort.

Kasteelweg 2 Bronkhorst

Bron: Wim Knaake
Dit huis was vroeger eigendom van de Kasteelheer van Bronkhorst maar of dit altijd zo is geweest blijft tot nu toe onzeker.
In 1832 was de eigenaar van het pontveer te Bronkhorst met de bijbehorende steenbakindustrie eigenaar van dit huis of had het recht van vruchtgebruik.
Naast dit huis stonden vroeger één of meer huizen tegen de stadsgracht.
Reeds tussen 1830 en 1840 had dit huis dubbele bewoning hetgeen zich in de twintigste eeuw herhaalde door inwoning van een ongetrouwde broer met een vorm van zelfstandige woonruimte.
Op een afbeelding van rond 1900 zien we de rentmeester/jachtopziener van de Heer van Bronkhorst gewapend en de fiets staat tegen de muur van het huis zoals toen heel gebruikelijk was.
Deze rentmeester is de overgrootvader van de huidige eigenaar van Het Wapen van Bronkhorst schuin tegenover.
Achter de poort de vroegere renstallen van de Kasteelheer die begin 20e eeuw tot woonhuis werden verbouwd en is nu het adres Kasteelweg 5.
In 1996 werden de oorspronkelijke raampartijen, zoals is te zien op de foto met de jachtopziener 19e eeuw, in die oude stijl hersteld.

Menu