Hummelo Dorpsstraat 34 Villa

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Hummelo Dorpsstraat 34 Villa

Hummelo Dorpsstraat 34 Villa

Monument ID

Adres

Dorpsstraat 34

Plaats

Hummelo

Bouwstijl

Herenhuis-Villa

Monument soort

Gemeentelijk monument

Datering

1900

Gemeente

Bronckhorst

Bron: Gemeente Bronckhorst
Een blokvormige gepleisterde villa met aangebouwd koetshuis. Goed en gaaf bewaard voorbeeld van een vroeg twintigste eeuwse bouwstijl met invloeden van rationalisme in de eenvoudige, ongedecoreerde stijl en de, in verhouding tot de gevelvlakken, grote glasoppervlakken.
De villa valt op door de harmonische proporties en de rustige ritmiek van de gevelgeledingen.
Beeldbepalende ligging aan het einde van de Dorpsstraat, van oudsher de verbindingsroute tussen Doetinchem en Zutphen en vanwege de samenhang met de overige historische lintbebouwing langs deze straat.

Bron: Jaap van Donselaar
Het doktershuis werd bewoond door Carel Belder. Westerbeek van Eerten, zijn opvolger in 1917, bijgenaamd Bart Pil schreef over Belder in “Herinneringen van een Medicijnman”: “Hij leefde een halve eeuw geleden nog in de herinnering voort als heel knap, maar een ruwe bonk, die van diergeneeskunde evenveel afwist als van menselijke kwalen. Hij nam geen blad voor de mond (“Marinus ie geet kapot”) en had zijn patiënten stevig onder de duim. Een statige verschijning, getooid met een wandelstok met een gouden knop, steeds begeleid door een bijterig hondje. Om de hals een rode boerenzakdoek geknoopt waarboven een meer lila getinte rode neus uitstak. Als hoofddeksel een zijden boerenpet.” Volgens de overlevering kon dokter Belder goed “schrijven”, in twee opzichten, te weten het uitschrijven van ingewikkelde recepten en van gevreesde rekeningen.

Noot OMDB: In onderstaand artikel wordt beschreven dat in de jaren 1911 – 1917 het doktersgezin Kolff de villa bewoonde.

Bron: De Hessencombinatie maart 2021
De Hummelse roots van Willem Kolff, redder van miljoenen mensenlevens.
Een artikel over de beroemde Willem Kolff, uitvinder van de kunstnier.
Willem woonde vijf jaar in Hummelo in deze villa.

Menu