Bronkhorst Bovenstraat 2 De Gouden Leeuw

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Bronkhorst Bovenstraat 2 De Gouden Leeuw

Bronkhorst Bovenstraat 2 De Gouden Leeuw

Monument ID

34539

Adres

Bovenstraat 2

Plaats

Bronkhorst

Bouwstijl

Boerderij

Monument soort

Rijksmonument

Datering

Gemeente

Bronckhorst

Hotel-Café-Restaurant “ De Gouden Leeuw “ aan de Bovenstraat nummer 2 met de hoek Onderstraat Rijksmonument nummer 34539. Volgens destijds Monumentenzorg is er sprake van bouwelementen uit verschillende eeuwen.

Bron: Drempel
Het middengedeelte is waarschijnlijk het oudste en de opkamer met trapgevel zou na de brand in de 17e eeuw, door het omvallen van een test met vuur, de eerste uitbreiding zijn. Aan de oostzijde kwamen nieuwe schuren in 1926 op de gedempte stadsgracht. De bewijzen, het jaartal in muurankers, zijn verdwenen. Verder is er, grenzend aan nummer 4 het vroegere huis van het hoofd van de school, het zogeheten PIETSHUUS waarin zich ooit een rosmolen bevond. Met een zweep ( PEITSCHE ) dialect ( ANPIETSEN ) werd het paard ingezet voor de molen. Het maakt onderdeel uit van De Gouden Leeuw en vroeger bestond de verbinding met het cafégedeelte uit meerdere muren. Door de bouw van de schuren is niet meer te zien dat aan de oostkant van het Pietshuus het voorhuis zat toen het boerderij was.

Samen met mijn ouders was ik naaste buur aan de kant van Het Pietshuus en herinner mij die oostkant met daarbij een binnenplaats, vroeger waarschijnlijk tuin, die weer toegang gaf tot de schuren uit 1926. Er werd ook nog een wagenloods gebouwd en daar vlakbij was vroeger een brouwerij die in 1832 nog in de kadastrale gegevens voorkomt en voor de belasting werd aangeslagen. De Gouden Leeuw was ooit het huis van de Burgemeester onder gezag van de Kasteelheer. Na de restauratie heeft dit horecapand diverse wijzigingen ondergaan. Bij binnenkomst valt meteen de stookplaats op met mooie ouderwetse tegels. Het afstapje naar Het Pietshuus is historisch maar ook de toegang naar de kelder. Niet alleen beneden maar ook boven bevinden zich historische, soms verborgen, elementen.

Bovenstraat 2 Bronkhorst
Bovenstraat 2 Bronkhorst De Gouden Leeuw
Bovenstraat 2 Bronkhorst
Bovenstraat 2 Bronkhorst De Gouden Leeuw
Bronkhorst Bovenstraat 2 De Gouden Leeuw. Rechts Onderstraat 2 voormalig Dickens museum. Circa 1900. Collectie Gerdy Voskamp.

Bron: Rijksmonumentenregister
Hoekpand Onderstraat. Boerderij, bestaande uit een dwarshuis met rechte trapgevel (XVIIa), waarin sierankers. Gepleisterde voorgevel met vensters, waarin ramen (XIX) met luiken. Links naast het woonhuis de deel met mooi afgewolfd dak. Inwendig balkenzolders en twee schouwen.

Bronkhorst Bovenstraat 2 De Gouden Leeuw. Collectie Gerdy Voskamp.
Menu