Baak Zutphen-Emmerikseweg R.K. Begraafplaats

  1. Home
  2. Monumenten
  3. Baak Zutphen-Emmerikseweg R.K. Begraafplaats

Baak Zutphen-Emmerikseweg R.K. Begraafplaats

Monument ID

Adres

Zutphen-Emmerikseweg

Plaats

Baak

Bouwstijl

Begraafplaats

Monument soort

Gemeentelijk monument

Datering

1851

Gemeente

Bronckhorst
Begraafplaats Baak
Begraafplaats Baak
Begraafplaats Baak

Baak, R.K. begraafplaats, Zutphen-Emmerikseweg
In juni 1847 ontving pastoor Verweij van de Aartspriester een brief, waarin de pastoor en het kerkbestuur werden aangespoord om te gaan zorgen voor een eigen kerkhof. Tot dan was het gebruikelijk de Baakse doden in Steenderen te begraven. Op 13 februari 1850 kreeg het kerkbestuur bij Koninklijk Besluit verlof om voor 180 gulden een stuk grond van 20 roeden aan te kopen van Jan Everard Holtslag om daarop een kerkhof aan te leggen. Het stuk grond werd in orde gebracht om te gaan dienen als kerkhof.
Op 28 maart 1850, Witte Donderdag, ging Johannes Biezeman, een knecht van IJsseldijk, na afloop van de kerkdienst naar het kerkhof om daar nog wat werk te verrichten. Hij werd door een beroerte getroffen en stierf ter plaatse. Hij was de eerste die op het kerkhof begraven werd.
Kort daarop werd het grote kruis opgericht. Deken Willemsen van Zutphen heeft het kerkhof ingezegend. Men wilde een stenen muur om het kerkhof bouwen, maar men kon pas in januari 1852 beginnen, omdat enige belanghebbenden hierop tegen waren.
In 1857 werd de kerkhofkapel gebouwd, het geld hiervoor werd door de parochianen bijeengebracht. De kapel, ondertussen een gemeentelijk monument, staat er nog steeds. Na circa 150 jaar was de kapel toe aan grootschalig onderhoud.
In de periode 2003-2005 is dit onderhoud uitgevoerd.
In 2012 zijn het kerkhof en de kapel opgeknapt. Vrijwilligers hebben tegelpaden en stroken gras op het kerkhof aangelegd.
De kapel is jarenlang gebruikt voor de opslag van begrafenismateriaal, maar na het onderhoud in 2012 is hij weer als kapel in gebruik genomen. In de kapel zijn de beelden van de kerkvaders Nicolaas en Ambrosius geplaatst. Deze beelden zijn afkomstig uit het voormalige Concordia-gebouw. Verder bevinden zich in de kapel twee gedenkplaten: één voor het ongedoopte kind en de ander voor de slachtoffers van granaatontploffingen op de dag na de bevrijding in 1945.
Daarbij kwamen drie kinderen uit één gezin om het leven.
De kapel is dagelijks geopend.
Bron: Brochure Open Monumentendag Bronckhorst 2016

Oorlogsgraf van het Gemenebest
Informatie over dit graf is te vinden op de website van Traces of War.

Menu