Ga niet een boerderij tot bungalow verbouwen, koop dan een bungalow’

Contact Midden woensdag 25 augustus 2021, 18:00

Wethouder  Buunk maakt zich zorgen over (agrarisch) erfgoed

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/STEENDEREN – Wethouder cultuurhistorie en monumenten van de gemeente Bronckhorst Willem Buunk woont in één van de gemeentelijke monumentale boerderijen die de Molenkolkweg in Steenderen rijk is. Het is een oude krukboerderij uit 1843, met een asymmetrische voorgevel. “In deze boerderij zijn onder andere de originele bedstedes en de schouw nog in tact”, benadrukt hij. “Vaak wordt alleen de buitenkant als monumentaal beschouwd, terwijl ook het interieur zeker de moeite waard is om te behouden.”

Meedoen aan de Open Monumentendagen in Bronckhorst

Contact Noord dinsdag 15 juni 2021

Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de landelijke organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

Editie met een hele pagina OMD nieuws

Contact Noord dinsdag 15 september 2020

Hélène Pellegrini ontvangt Monumentenprijs voor gerestaureerde Coops Molen

Contact vrijdag 11 september 2020, 17:09

Open Monumentendag Bronckhorst officieel geopend

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VORDEN – In de Dorpskerk Vorden beleefde een select gezelschap woensdag 9 september een exclusieve avond na aanmelding bij de organisatie, een van de regels die vanwege de corona is ingevoerd. Een zestigtal bewoners en/of liefhebbers van monumenten waren aanwezig bij de officiële opening van de BankGiro Loterij Open Monumentendag Bronckhorst 2020.

Editie met de OMD pagina’s en het interview (zie onder) met wethouder Willem Buunk

Contact Noord dinsdag 8 september 2020

Het interview staat op pagina’s 2 en 3 en de OMD op pagina’s 17, 18, 19 en 20.

‘Het verdwijnen van agrarische monumenten is de grootste dreiging voor onze gemeente’

Contact Noord dinsdag 8 september 2020, 8:00

Wethouder Willem Buunk over Open Monumentendag 2020

Door Ceciel Bremer

STEENDEREN – Op zaterdag 12 en zondag 13 september vindt de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats. Landelijk zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er in de gemeente Bronckhorst ook van alles te zien en te beleven. In de afgelopen weken stelden we een aantal Bronckhorster monumenten aan u voor. Deze week leest u een interview met wethouder Willem Buunk, verantwoordelijk voor cultuurhistorie en monumenten, en zelf eigenaar van een monument.

Geschiedenis van een plek moet bewaard blijven

Contact Noord maandag 31 augustus 2020, 12:34

Boeyink-complex was grote onbekende kanshebber Monumentenprijs

Door Henk Klein Holte

HEIDENHOEK – De vakjury voor de Monumentenprijs 2020 van Bronckhorst had een pittige klus te klaren. Ga er maar aanstaan: kiezen tussen kasteel Hackfort – dat onder meer een prachtige nieuwe voorziening kreeg om te overnachten -, Coops Molen in Zelhem, die weer in vol ornaat staat te ‘shinen’ én het Boeyink-complex in Zelhem (Heidenhoek), waar de cultuurhistorische kenmerken behouden blijven op de plek waar het vermalen van granen en verwerken van diervoeders heeft plaatsgemaakt voor monumentaal wonen… met uitzicht. De Monumentenprijs ging dit jaar naar Coops Molen, maar dat doet niets af aan de kwaliteiten van het Zelhemse complex.

Open Monumentendag: kijken in de Hengelose Remigiuskerk

Contact Noord dinsdag 1 september 2020, 11:00

HENGELO – Goed nieuws: de monumentale Hengelose Remigiuskerk is weer open! Op zaterdag 12 september is iedereen van harte welkom tijdens de Open Monumentendag. Mooi moment om eindelijk eens binnen te kijken, geopend tussen 10.00 en 16.00 uur.

De Gemeente Bronckhorst is rijk aan bijzondere monumenten. Een daarvan is dé blikvanger van Hengelo: de Remigiuskerk. Erik Schuerink van de Vrienden van de Remigiuskerk: “Ook wij hebben maandenlang al onze concerten moeten schrappen. Maar op Open Monumentendag staan de deuren weer wagenwijd open!”

‘Dit huis heeft uitstraling van buiten en binnen’

Contact Noord dinsdag 1 september 2020, 10:00

Open Monumentendag 2020: Boerderij Spiekerman in Vorden

Door Ceciel Bremer

VORDEN – De BankGiro Loterij Open Monumentendag vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 september. Landelijk zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er in de gemeente Bronckhorst ook van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal Bronckhorster monumenten aan u voor. Deze week nemen we een kijkje bij Boerderij Spiekerman en haar bewoners.

‘Als je ergens lid van bent, dan moet je er ook wat voor doen’

Contact Noord woensdag 26 augustus 2020, 9:28

Open Monumentendag 2020: Lambertikerk Zelhem

Door Ceciel Bremer

ZELHEM – Monumenten openen op zaterdag 12 en zondag 13 september de deuren voor de jaarlijkse BankGiro Loterij Open Monumentendag. Landelijk zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er in de gemeente Bronckhorst ook van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal Bronckhorster monumenten aan u voor. Deze week nemen we een kijkje in de Lambertikerk in Zelhem.

Kasteel Hackfort mag weer worden gezien

Contact Noord maandag 24 augustus 2020, 9:15

Monumentenprijs zat er niet in, maar het erfgoed gaat weer leven

Door Henk Klein Holte

VORDEN – De Monumentenprijs Bronckhorst zat er niet in, maar binnenkort kunnen bezoekers weer met eigen ogen zien waarom Kasteel Hackfort in Vorden een van de drie kanshebbers voor deze onderscheiding was, samen met het Boeyink-complex in Heidenhoek bij Zelhem en de Coops Molen in Zelhem. Die laatste kandidaat won het uiteindelijk. De prijs wordt uitgereikt op 9 september, tijdens de aftrapbijeenkomst van de Open Monumentendag(en) Bronckhorst (12 en 13 september).

Jean Marc wil eerste molenaar worden op Coops molen

Contact Noord donderdag 27 augustus 2020, 11:18

Voor Monumentenprijs genomineerde molen in Zelhem gaat weer draaien

Door Henk Klein Holte

ZELHEM – Terwijl de Aaltense molenbouwer Vaags de laatste hand legt aan de restauratie van Coops Molen praat eigenaresse Hélène Pellegrini, samen met haar man Arno Duitshof en in het bijzijn van hun Franse zoon Jean Marc, over het project in hun achtertuin aan de Wiekenweg. Ze waren er als nieuwe eigenaren precies op tijd bij: “Het leek wel zo’n Franse ruïne.”

‘Al sinds 1893 behoort dit pand tot onze familie’

Contact Noord woensdag 19 augustus 2020, 12:58

Open Monumentendag 2020: Spaensweert in Steenderen

Door Ceciel Bremer

STEENDEREN – Op zaterdag 12 en zondag 13 september vindt de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats. Landelijk zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er in de gemeente Bronckhorst ook van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal Bronckhorster monumenten aan u voor. Deze week nemen we een kijkje in huize Spaensweert.

‘Aan de kapotte tegeltjes van de schouw doen we niets. Pure nostalgie’

Contact Noord zondag 16 augustus 2020, 15:18

Open Monumentendag 2020: Huys 1810 in Hummelo

Door Ceciel Bremer

HUMMELO – Op zaterdag 12 en zondag 13 september vindt de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats. Landelijk zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er in de gemeente Bronckhorst ook van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal Bronckhorstse monumenten aan u voor. Deze week nemen we een kijkje bij Huys 1810 in Hummelo.

‘De molen is mijn favoriete plek. Dat voelt als thuiskomen’

Contact Noord woensdag 12 augustus 2020, 13:36

Open Monumentendag 2020: het stadje Bronkhorst

Door Ceciel Bremer

BRONKHORST – Op zaterdag 12 en zondag 13 september vinden de BankGiro Loterij Open Monumentendagen plaats. Landelijk zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er in de gemeente Bronckhorst ook van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal monumenten binnen deze gemeente aan u voor. Deze week nemen we een kijkje in het stadje Bronkhorst.

‘We vinden het belangrijk dat dit stukje natuur in de originele staat bewaard blijft’

Contact Noord donderdag 27 augustus 2020, 11:08

Open Monumentendag 2020: Badhuis aan het Pikgat in Zelhem

Door Ceciel Bremer

ZELHEM – Op zaterdag 12 en zondag 13 september vindt de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats. Landelijk zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er in de gemeente Bronckhorst ook van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal Bronckhorstse monumenten aan u voor. Deze week nemen we een kijkje bij het badhuis aan het Pikgat in Zelhem.

“Wie in Vorden woont kan niet om de kerk heen”

Contact Noord maandag 20 juli 2020, 8:46

Open Monumentendag 2020: Dorpskerk Vorden

Door Ceciel Bremer

VORDEN – Op zaterdag 12 en zondag 13 september vindt de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats. In het hele land zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er ook in de gemeente Bronckhorst van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal monumenten in deze gemeente voor. Deze week nemen we een kijkje in de Dorpskerk in Vorden.

Ondanks corona Open Monumentendagen Bronckhorst

Contact Noord dinsdag 7 april 2020, 17:08

Monumenten zijn zichtbaar: in het echt en/of virtueel te bezoeken

BRONCKHORST – In het weekend van 12 en 13 september 2020 vindt de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats. Het is nog ver weg maar de voorbereidingen zijn in volle gang. “De coronacrisis speelt ons ook parten, maar achter de computerschermen en aan de telefoon kunnen we veel werk verzetten”, stelt Han van der Lans, sinds dit jaar voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst. Er zijn ruim twintig vrijwilligers betrokken bij het organiseren van de dagen.

Menu