Boomgaarden groene monumenten? Jawel!

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Boomgaarden groene monumenten? Jawel!

BOOMGAARDEN GROENE MONUMENTEN? JAWEL!

Bronckhorst – Open Monumentendag Bronckhorst heeft een groen element toegevoegd aan de reeks monumenten: de zogenaamde collectie-boomgaarden. Oude, vergeten fruitrassen worden daar in stand gehouden. Drijvende kracht erachter is pomoloog Hennie Rossel uit Vorden.

Een oproep van de landelijke Open Monumentendag-organisatie om groen erfgoed aandacht te geven was niet aan dovemansoren gericht. In Oost-Nederland zijn door Hennie Rossel tal van boomgaarden ingericht vanuit zijn genenbank van oude appel- en peerrassen. Ook de gemeente Bronckhorst telt er een aantal die op 10 en 11 september a.s. worden opengesteld voor publiek.

Duurzaamheid, thema in 2022
Hennie Rossel: “In het kader van de focus van de Open Monumentendag van dit jaar denk ik dat mijn collectie-boomgaarden bij gemotiveerde hobbytelers een toepasselijke keuze zijn.
Bij hen heb ik de afgelopen twee decennia een uitgebreid scala aan veelal zeer oude rassen kunnen onderbrengen die we met recht tot ons Achterhoeks en zelfs nationaal erfgoed mogen rekenen.”

Hof te Baak
Een aanbeveling van de landelijke OMD: Neem je publiek mee naar groen erfgoed in de buurt. En laat professionals vertellen waarom het belangrijk is om groen erfgoed te waarderen en te beschermen.’
En ook daarin is het comité Bronckhorst geslaagd: Hennie Rossel is in het weekend Open Monumentendag Bronckhorst te gast bij Hof te Baak. “De collectie-boomgaard daar betreft zowel een vrij grote appel-, als een wat minder uitgebreide perencollectie. De algemene setting ervan, bij een historische boerderij met geschikte binnenruimte, leent zich goed voor dit doel. Naast korte rondleidingen zal ik ter opluistering op de deel van de boerderij een fruitshow met oude appel- en perenrassen inrichten.”

Boomgaard De Ulenpas
Voorman van de hoogstambrigade Kees de Lind van Wijngaarden: “Omdat we vonden dat de boomgaard van De Ulenpas er wat verwaarloosd bij stond, heeft een tiental bewoners van Hoog-Keppel en omgeving de Hoogstambrigade De Ulenpas opgericht. Met steun van de gemeente Bronckhorst werden we door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland geschoold in het onderhoud van hoogstamfruitbomen.”
Er staan ruim 250 fruitbomen in deze boomgaard; naast oude “productiebomen” ook een aantal in 2003 door Hennie Rossel geplante collectiebomen. Dit najaar wordt een aantal zieke bomen gerooid en een veertigtal nieuwe geplant, merendeels oude Oost-Nederlandse rassen uit de Rossel collectie.

Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit
Onder die titel werken Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Kenniscentrum Nelles samen aan het behoud van al het werk van Rossel. Een oproep, eind vorig jaar, aan liefhebbers van oude fruitrassen om hun eigen collectieboomgaard met zo’n tien fruitbomen te starten leverde maar liefst 130 reacties op

Menu