Bijzondere Bijenmarkt Bronckhorst

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bijzondere Bijenmarkt Bronckhorst
Maak kennis met de Open Monumentendag op de Bijzondere Bijenmarkt Bronckhorst

Op 30 april 2022 organiseren de leden van Bijenvereniging De Vooruitgang uit Hengelo (GLD) de eerste Bijzondere Bijenmarkt Bronckhorst. Aanleiding is het honderdjarig bestaan van de bijenvereniging.
Het plein rond de Remigiuskerk Hengelo is op zaterdag 30 april van 10.00 -16.00 uur volledig gewijd aan bijen en biodiversiteit.

Biodiversiteit
Met de Bijzondere Bijenmarkt Bronckhorst organiseert De Vooruitgang een markt met aandacht voor de honingbij en de wilde bij. Er zijn producten te koop die gemaakt zijn van honing, was of pollen, materiaal voor imkers en insectenhotels. Er is informatie over de leefwijze van de honingbij en de leefwijze van de wilde bij en het belang van biodiversiteit.

Programma

10.00 uur            Opening markt door de burgemeester van Bronckhorst Marianne Besselink.

10.30 uur            Lezing in de Remigiuskerk           Silvia Coolen ‘Wilde bijen in de Achterhoek’

11.30 uur            Lezing in de Remigiuskerk           Jaap Molenaar van de Bijenstichting over Hommels

13.30 uur            Lezing in de Remigiuskerk           Sjoert Fleurke (@wespenvriend) over Wespen

14.30 uur            Lezing in de Remigiuskerk           Marion Zielhorst over Honingbijen en honingkwaliteit

Tussen 11.00 en 13.00 uur speelt muziekvereniging Crescendo buiten toepasselijke muziek.

Kraam van de VriendenLoterij Open Monumentendag Bronckhorst

Voor de komende editie van Open Monumentendagen Bronckhorst zijn  ‘monumentale boomgaarden’, groene monumenten, aan het programma toegevoegd.
Pomoloog Hennie Rossel heeft een passie voor vergeten fruitrassen. In zijn zgn. collectie-boomgaarden worden deze in stand gehouden. Hij vertelt daar graag over.
Een van die boomgaarden bevindt zich bij Hof te Baak. Eigenaresse Hetty Harmsen schenkt sap van de vergeten fruitrassen.

Ook de stenen monumenten, de basis van OMD, krijgen aandacht en wel in de vorm van een serie pentekeningen van de acht Vordense kastelen. Gerda Ellenkamp kan daar kleurrijk over vertellen, schiet haar maar aan.

De OMDB-kraam ademt duurzaamheid, het landelijke thema van de Open Monumentendag.

Kinderen worden niet vergeten: zij kunnen een kleurplaat ophalen in de OMDB-kraam. Als ze die weer inleveren, maken ze kans op een mooie prijs. De prijsuitreiking is in het Open Monumentenweekend op zaterdag 10 september.

Menu